Cărți pe care trebuie să le citim în 2018 conform profesorilor de la Harvard
Business Insider a publicat în decembrie un articol în care profesorii de la faimoasa universitate Harvard recomandă cărțile lor preferate studenților. Însă, student sau ba, credem noi că fiecare trebuie să le citească, mai ales că aceste sugestii vin de la fini cunoscători ai literaturii, printre ei numărându-se chiar laureați ai premiului Nobel și Pulitzer.
În lista cu recomandări se regăsesc cărți de ficțiune, cele din psihologie, economie și istorie.
Prima care vine cu o sugestie este Claudia Goldin, economistă și istoric. Ea recomandă Anna Karenina de Lev Tolstoi: „Recitesc Anna Karenina. Nu există o nuvelă mai bună despre femei (și aici nu mă refer doar la Anna) educate și inteligente care sunt ignorate și oprimate. Femeile sunt îngrijitoarele cele empatice. Ele țin societate împreună și oferă mântuirea, chiar dacă de cele mai multe ori asta li se atribuie preoților. Romanul lui Tolstoi este la fel de relevant astăzi, ca și ieri. În plus, ne mai învață despre schimbările tehnice în agricultură și cum au fost stimulați muncitorii s-o accepte. Și ar mai fi multe de spus… Este clar cel mai bun roman scris vreodată și merită să-l recitim.”
Steven Pinker, profesor de psihologie și autor de cărți, recomandă volumul The Internationalists (nu există o traducere în română) de Oona Hathaway și Scott Shapiro. Cartea explică un fenomen despre care probabil tu nici n-ai știut – declinul războiului interstatal -, bazându-se pe evenimentul istoric din 1928, Pactul Kellogg-Briand de la Paris, care declara războiul un lucru ilegal.
Stephen Greenblatt, profesor de engleză și câștigător al premiului Pulitzer, recomandă cartea Just Mercy de Bryan Stevenson (nu există o traducere în română). Volumul scris de unul dintre cei mai influenți și străluciți avocați ai timpurilor noastre, încearcă să lanseze un apel pentru a repara sistemul juridic infect din America. Mulți dintre critici fac o paralelă cu deja clasica operă Să ucizi o pasăre cântătoare.
Eric Maskin, economist și laureat al premiului Nobel în 2007, recomandă cartea lui Adam Smith – Teoria sentimentelor morale. Acest volum promovează idei legate de simpatie, altruism și dreptate care au căpătat o mare importanță în afaceri și politică, reliefând totodată și necesitatea responsabilității sociale în sistemul nostru.
EJ Corey, chimist organic și laureat al premiului Nobel din 1990, recomandă cartea lui Joseph Aoun – Robot-Proof: Higher Education in the Age of Artificial Intelligence (nu există o traducere în română). Autorul încearcă să încurajeze cititorii să descopere, să inventeze și să creeze lucruri în societatea modernă pe care nici cea mai sofisticată inteligență artificială n-ar putea, amintind despre actuala și viitoarea luptă dintre mașini și omenire.
sursa: haibun.md