Prim-vicepreședintele PUN, despre anul unionist 2017: „A fost unul al complezențelor”
Prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale (PUN), Ana Guțu, a efectuat o evaluare a anului 2017 din perspectiva Unirii Republicii Moldova cu România, informează Oficial.
„Anul 2017, din punct de vedere al relației Republica Moldova – România, în atingerea idealului unirii, a fost unul al complezențelor. Au avut loc vizite oficiale reciproce, o ședință comună a guvernelor, au continuat proiectele economice de finanțare de către România a infrastructurii instituționale în domeniul educației. S-a reușit obținerea fondurilor europene pentru finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău”, a precizat Guțu.
Totodată, Ana Guțu a comunicat despre declarația Președintelui României, dar și despre implicarea lui Traian Băsescu în „fenomenul politic din Republica Moldova”.
„Din păcate, președintele Klaus Iohannis a exprimat o opinie mai reticentă vis-a-vis de Unirea Republicii Moldova cu România. În schimb, un alt președinte al României între anii 2004-2014, Traian Băsescu, președintele PMP (unicul partid politic din România care are drept obiectiv Unirea celor două state românești), s-a implicat activ în fenomenul politic din Republica Moldova, devenind președintele Partidului Unității Naționale, partid lansat de mine și Anatol Șalaru în luna iunie, după fuzionarea a două entități partinice unioniste”, a declarat ea.
În același timp, Guțu a vorbit despre idealul unirii în corelație cu „implicarea de facto în politica din RM a unei personalități de talia lui Traian Băsescu”. „Turneul politic al lui Traian Băsescu prin localitățile Republicii Moldova a scos la iveală un adevăr care îi deranjează pe mulți politicieni de la noi – Traian Băsescu este liderul politic care știe să convingă de necesitatea Unirii și este cel mai apreciat și iubit lider politic în Republica Moldova. Implicarea de facto în politica din RM a unei personalități de talia lui Traian Băsescu – în trecut comandant al celei mai mari nave a României (mai mare decât cea mai mare navă sovietică de pe timpuri), ministru în cinci guverne, de două ori primar de București, de două ori președinte al României – este un eveniment politic fără precedent, menit să declanșeze repunerea spațiului între Prut și Nistru acolo unde îi este locul – împreună cu România, adică, să realizeze Unirea Republicii Moldova cu România”, a menționat Ana Guțu pentru Oficial.md.
Notă: Oficial.md cu ocazia sfârșitului de an 2017, dar și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire – în 2018, a demarat un proiect cu privire la relația Republicii Moldova – România în atingerea idealului Unirii.
Mihaela Conovali