Declarație șoc a unui deputat: „De 25 de ani suntem penetrați de propaganda altor state”

Declarație șoc a unui deputat: „De 25 de ani suntem penetrați de propaganda altor state”

Deputatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vadim Pistrinciuc, în cadrul unui interviu acordat Europei Libere, a vorbit despre avizul favorabil al Curții Constituționale cu privire la modificarea Constituției prin care în Legea fundamentală va scrie că „integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării”. 

„Nu cred că această modificare va aduce mai multă Europa sau va întări valorile europene în Republica Moldova. Mă aliniez în rândul celor care spun că de fapt noi şi aşa suntem europeni din punct de vedere constituţional – Constituţia noastră prevede valori, libertăţi, drepturi, separarea puterilor în stat conform unui model de dezvoltare european. Însă există opţiunea asta de a întări lucrul dat în Constituţie, de a introduce o sintagmă clară. Repet – un sentiment dual mă încearcă. Pe de o parte, parcă nu poţi să zici că o să votezi împotriva acestei iniţiative, iar pe de altă parte, înţelegi foarte bine argumentele şi justificările guvernării, aflată în criză de imagine, care stau în spatele acestei acţiuni”, a precizat el.

În același timp, Pistrinciuc a comunicat despre acțiunile cetățenilor, care nu acceptă valorile europene.

„Este adevărat. Sunt categorii, sunt oameni destul de mulţi care nu consideră că vectorul nostru este cel european. Aceşti oameni sunt reprezentați şi ei în parlament, deci au prin cine să-şi argumenteze deciziile. Există mai multe cauze de ce numărul acestor persoane uneori creşte, alteori scade, dar este destul de mare. Vorbim aici şi de factori istorici – de 25 de ani suntem penetrați de propaganda altor state, dar sunt şi factori obiectiv-politici când însăşi noi politicienii oferim foarte multe cauze de euroscepticism. Vorbim aici de performanța slabă, greşelile făcute, guvernarea slabă – toate cauzează euroscepticismul. Manipularea este şi ea un bun instrument pentru a bulversa idei în rândul cetățenilor. Cetăţenii au încă dreptul să-şi expună opinia pe toate căile. Acest curent, repet, este foarte bine reprezentat în Parlament prin fracțiunea care după alegeri era cea mai mare în Parlament – PSRM”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share