Traian Băsescu la Bălți: Cu cât trece timpul, cu atât costurile reunificării vor fi mai mari

Traian Băsescu la Bălți: Cu cât trece timpul, cu atât costurile reunificării vor fi mai mari

Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri cu cetățenii din municipiul Bălți, a vorbit despre șansele unirii Republicii Moldova cu România, dar și despre perspectiva RM de a intra în UE, informează Oficial.md.

„Vreau să vă spun ce cred și mai vreau să vă spun adevăruri pe care oamenii politici din Republica Moldova nu vi le spun. Cât am fost Președinte, am încercat ca ușor să pregătesc momentul care urma să vină, adică reîntregirea țării. În Republica Moldova sunt 2 categorii de partide și anume partide care spun „Noi vrem în Uniunea Europeană și o să vă ducem în UE”, alte partide spun „Noi vrem în Uniunea Euroasiatică și o să vă ducem acolo” – ambele mint. Cum să fii în Uniunea Vamală, când nici măcar nu ai frontieră cu ea? Republica Moldova are șansa să intre în UE și în NATO prin unire cu România, prin anularea Pactului Ribbentrop-Molotov. Suntem singura țară din Europa, care încă mai trăiește sub efectele Pactului Ribbentrop-Molotov”, a declarat Băsescu.

Totodată, fostul Președinte al României a vorbit și despre beneficiile unirii Republicii Moldova cu România.

„Unirea nu este un lucru prin care România face un cadou românilor din Republica Moldova și România cea din dreapta Prutului are interese la fel de mari ca și românii din stânga Prutului, ca unirea să se facă. Cu cât trece timpul, cu atât costurile reunificării vor fi mai mari. În România astăzi, la fiecare hectar de cultură, subvenția primită de la UE  este de 176 de euro, în Republica Moldova – zero. Un fermier din România după ce îi vinde grâul rămâne cu toată valoarea grâului în bancă pentru că subvenția acoperă costurile lucrărilor agricole, un fermier din Republica Moldova trebuie să-și deducă toate costurile de lucrări, rămâne tot sărac după ce ăși vinde recolta. Oamenii din agricultură trebuie să fie interesați de unirea cu România, pentru că automat ar beneficia de aceste facilități pentru agricultură”, a menționat el.

Mihaela Conovali

Share