Moldova și România au semnat un protocol de cooperare în domeniul probațiunii

Moldova și România au semnat un protocol de cooperare în domeniul probațiunii

Miniștrii Justiției din Republica Moldova și România, Vladimir Cebotari și Tudorel Toader, în cadrul ediției a doua a forumului juridic bilateral,  au semnat un protocol pentru dezvoltarea sistemelor de probațiune din cele două state.

„Este un pas esențial pentru garantarea, realizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor ambelor țări care, la un moment dat, au intrat în conflict cu legea penală. Documentul vine să intensifice cooperarea instituțiilor în domeniul probațiunii. Protocolul ne-ar permite să nu lăsăm fără supraveghere subiecții acestor servicii, care pot și ar avea dreptul să se deplaseze pe teritoriile celor două țări”, consideră ministrul moldovean al Justiției, Vladimir Cebotari.

„Colaborarea foarte bună și foarte plăcută are ca fundament istoria, tradițiile, spiritul românesc și gândirea noastră comună, spre realizarea și valorificarea respectivelor drepturi. De aceea, normele noastre juridice sunt, într-o anumită măsură, cele mai compatibile, pentru că, pe plan uman, noi suntem cei mai compatibili cu ai noștri colegi din Moldova, pe care îi vrem și îi dorim împreună în Uniunea Europeană”, opinează ministrul român al Justiției, Tudorel Toader.

Unul din obiectivele protocolului semnat este sprijinirea reformei sistemului de probațiune din Moldova prin livrarea de expertiză din partea sistemului de profil din România referitor la instrumentele și programele de reabilitare utilizate în activitatea curentă. De asemenea, vor fi consolidate formele de cooperare internațională și va fi armonizată legislaţia naţională din domeniul probaţiunii la standardele internaţionale.

Documentul prevede sprijin reciproc pentru facilitarea formării profesionale a actorilor implicaţi şi a personalului celor două țări, la nivelul central și al subdiviziunilor subordonate. Va fi facilitat schimbul de experiență la elaborarea proiectelor de acte legislative în domeniul probaţiunii în conformitate cu normele şi standardele internaţionale. Adițional, vor fi gestionate eficient situațiile de supraveghere derulate în statul vecin.

Mihaela Rotari

Share