Consultări politice moldo-slovene au avut loc la Chisinau
La 3 noiembrie, la Chişinău, s-a desfășurat o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-slovene.
Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de către viceministrul afacerilor externe și integrării europene, Lilian Darii, iar cea slovenă de către directorul general pentru politică externă şi de securitate comună al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Slovenia, Matej Marn.
Agenda consultărilor a cuprins aspecte privind dinamica relațiilor bilaterale moldo-slovene, afacerile europene, cooperarea în cadrul organizațiilor internaţionale şi subiecte privind securitatea regională.
În cursul discuţiilor, părţile au apreciat dialogul bilateral existent la diferite nivele, precum şi buna cooperare în diverse domenii de interes dintre ambele ţări. Viceministrul Lilian Darii s-a referit la agenda europeană a Guvernului de la Chişinău, exprimând mulţumiri pentru susţinerea slovenă acordată Republicii Moldova prin implementarea proiectelor de dezvoltare. La rândul său, directorul politic Matej Marn a ţinut să confirme disponibilitatea Guvernului sloven de a sprijini, în continuare, Republica Moldova în parcursul său european, prin acordarea asistenţei necesare. Au fost menţionate proiectele de asistenţă realizate în domenii precum consolidarea capacității societății civile pentru promovarea drepturilor omului, educaţie.
Cu referire la colaborarea moldo-slovenă în cadrul organizațiilor internaționale, interlocutori au remarcat interacțiunea eficientă dintre ambele state în cadrul structurilor ONU, OSCE şi Consiliul Europei. În acest context, oficialul moldovean a reiterat efortul ţării noastre de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a subiectului intitulat „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.
De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii cu privire la sfidările şi ameninţările la adresa securităţii regionale. Viceministrul Darii a menţionat eforturile depuse de autorităţile moldovene în vederea identificării în cadrul negocierilor în formatul „5+2” a unei soluţii cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi oferirii unui statut special pentru regiunea transnistreană.
Mihaela Rotari