Liberal-democrații și liberalii:  CC este unicul organ de jurisdicție constituțională

Liberal-democrații și liberalii: CC este unicul organ de jurisdicție constituțională

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Liberal (PL) nu vor susține moțiunea simplă inițiată de comuniști în privința eliberării din funcții a judecătorilor Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), informează Oficial.

În cadrul unor declarații de presă, șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a declarat că PCRM a venit cu această inițiativă într-un moment de supărare.

„Fracțiunea PLDM nu va susține și nu va semna acest proiect, dat fiind faptul că el contravine tuturor rigorilor legale. Moțiunea simplă asupra activității judecătorilor CC este o încălcare a prevederilor constituționale. CC este unicul organ de jurisdicție constituțională, misiunea este de a interpreta Constituția la sesizările deputaților, dar mai are și alte atribuții. Așa că nu este organul care elaborează politici în domeniu, Parlamentul nu poate să înainteze moțiuni simple asupra activității CC”, a precizat Deliu.

De asemenea, deputata liberală Alina Zotea a menționat că PL nu va susține absolut nici o propunere care vine din partea PSRM sau PCRM. „Această moțiune este, cu părere de rău, una nefondată. Noi vedem că dacă le convine o decizie a CCM o promovează, în cazul în care nu le convine, zic că sunt foarte răi și trebuie demiși. CCM stă în capul mesei, trebuie să ținem cont de ceea ce spun ei, și noi, Parlamentul, suntem obligați să facem întocmai, să ajustăm legislația după deciziile CCM”, a conchis Zotea.

Doina Secrieru

Share