Expert, despre referendumul din Capitală: Sunt vinovate ambele tabere

Expert, despre referendumul din Capitală: Sunt vinovate ambele tabere

Liderul fracțiunii consilierilor socialiști din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban, consideră că referendumul împotriva lui Dorin Chirtoacă nu are componentă politică, ci – exclusiv socială. De altă părere este liderul fracțiunii consilierilor liberali din CMC, Ion Cebanu, care punctează că referendumul are tentă politică, transmite Oficial.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice organizate de către Agenția de Presă IPN.

În cadrul dezbaterilor, șeful fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a menționat că la baza inițierii Referendumului stă administrarea proastă a Primăriei. „Sunt multe argumente de ce s-a inițiat acest Referendum. Începând cu corupția și până la distrugerea orașului. În 2 ani de zile nu au fost declarații politice, ceea ce am făcut noi în CMC. Nu știu care-i principiul boicotului partidelor, cred că, fac asta pentru a-și salva status quo-ul”, a spus Ion Ceban.

La rândul său, șeful fracțiunii PL, Ion Cebanu, spune că anterior au fost 3 tentative de inițiere a Referendumului și toate au fost nereușite. „Au încercat să-l demită pe Chirtoacă în diferite forme. Suntem acum în campanie electorală, nu știm dacă banii au fost transferați. Acest Referendum poate fi un act democratic, dacă e organizat după reguli. Dacă vrei să demiți persoana și nu-i permiți să se înscrie în campanie, este o răfuială politică. Noi avem primării în toată țara, dacă și acolo s-ar organiza Referendumuri atunci bugetul acestui stat s-a risipi. Primarul care va veni, dacă Referendumul decide să fie înlăturat Primarul, atunci nu prea e clar ce poate face acesta într-un an de mandat”, a spus Ion Cebanu.

Directoarea executivă a Platformei pentru Egalitate de Gen, experta Ecaterina Mardarovici, susține că, totuși, este vorba de componenta politică. „Referendumul este un plebiscit, pentru că l-au decis majoritatea din CMC, care sunt socialiști. Aici sunt vinovate ambele tabere: PL – pentru că primarul lor nu a făcut față obligațiilor și PSRM – pentru că folosesc componenta politică”, a spus Ecaterina Mardarovici.

Mihaela Rotari

Share