Academia Militară „Alexandru cel Bun” a sărbătorit 25 de ani de activitate (foto)
Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA) a sărbătorit 25 de ani de la formare. Cu acest prilej, instituţia a organizat o ceremonie aniversară şi Ziua Uşilor Deschise, la care a participat conducerea Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major, şefi de subdiviziuni din cadrul instituţiei de apărare, ataşaţi militari, profesori, elevi, liceeni şi rude ale studenţilor Academiei.
Viceministrul Apărării Gheorghe Galbura a felicitat efectivul şi studenţii Academiei, specificând că în cei 25 de ani de activitate, instituţia a devenit cunoscută atât la nivel naţional, cât şi internaţional, prin prezenţă la exerciţii internaţionale, schimburi de experienţă cu colegii din instituţiile de învăţământ militar din alte state, dar şi prin succesele tinerilor, detaşaţi la studii în academiile din România, Republica Elenă, Turcia.
„Astăzi, în Armata Naţională îşi fac serviciul militari bine-pregătiţi, competenţi, întotdeauna gata să activeze în orice condiţii, în teatre de operaţii, alături de partenerii noştri din diferite armate ale lumii. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără efortul considerabil şi profesionalismul conducerii instituţiei, corpului profesoral, precum şi cadrelor militare, implicate în procesul de instruire a viitorilor ofiţeri”, a menţionat viceministrul Galbura.
Gheorghe Galbura a înmânat unui grup de militari distincţii ale Armatei Naţionale pentru îndeplinirea ireproşabilă a obligaţiunilor de serviciu şi performanţe în activitate.
La rândul său, comandantul-rector al AMFA, colonelul Sergiu Plop, a menţionat că în prezent, Academia Militară pregăteşte tineri la trei specialităţi — infanterie, artilerie şi transmisiuni. De asemenea, instituţia oferă studii superioare de masterat şi doctorat în domeniu.
Colonelul Plop a apreciat sprijinul oferit de către conducerea Armatei Naţionale, foştii comandanţi şi veterani AMFA, dar şi ataşaţii militari, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea şi promovarea instituţiei.
În cadrul evenimentului, studenţii militari au prezentat un program de exerciţii demonstrative de luptă corp la corp, exerciţii tactice cu utilizarea tehnicii, armamentului, mijloacelor de comunicaţii din dotare, şi au executat trageri.
În acelaşi timp, oaspeţii prezenţi la ceremonia de pe platoul Academiei au avut posibilitatea să se familiarizeze cu infrastructura, dotarea şi activitatea instituţiei.
Programul a cuprins şi o expoziţie de tehnică, armament şi muniţii, echipament de geniu şi protecţie chimică, comunicaţii şi informatică, dar şi un terci ostăşesc.
Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a pregătit, în perioada anilor 1995-2017, circa 1800 de ofiţeri la specialităţile: infanterie, artilerie, transmisiuni, grăniceri şi carabinieri.
Durata studiilor în AMFA este de patru ani, iar studenţii se află la întreţinerea deplină a statului, cazarea, hrana şi echipamentul militar fiind gratuite.