Nou! Republica Moldova a urcat 11 poziții în topul celor mai competitive ţări din lume

Nou! Republica Moldova a urcat 11 poziții în topul celor mai competitive ţări din lume

Republica Moldova a urcat 11 poziții în topul celor mai competitive ţări din lume, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF), până pe locul 89 dintr-un total de 137 economii analizate, informează MOLDPRES cu referire la Raportul Competitivităţii Globale 2017-2018, lansat la nivel global, inclusiv la Chişinău.

Cu 4.0 puncte din șapte posibile, Moldova și-a îmbunătățit performanța față de anul trecut, când a înregistrat o cădere cu 16 locuri în clasament și o înrăutățire a punctajului acumulat. Economia moldovenească se plasează în top imediat după Algeria, Grecia și Nepal și devansează Namibia, Kenia și Argentina.

Potrivit studiului WEF, Republica Moldova este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care au fost plasate respectiv pe poziţiile 81 și 68. Înaintea Moldovei se află state membre ale CSI, precum Azerbaidjan (35), Federaţia Rusă (38), Kazahstan (57), Georgia (67), Armenia (73), Tadjikistan (79).

”Republica Moldova, deopotrivă cu 35 de state în majoritate slab dezvoltate, a fost inclusă în categoria de state competitivitatea cărora se bazează pe utilizarea intensivă a factorilor”, a menţionat în cadrul prezentării Raportului Competitivităţii Globale, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). Un stat al cărui competitivitate se bazează pe factori înseamnă ”concentrarea exporturilor în industriile bazate pe resurse naturale, condiții climaterice, forța de muncă, precum și concurență scăzută, puterea de cumpărare redusă. State cu economii foarte sensibile la crizele mondiale și la schimbarea cursurilor valutare”.

”Raportul WEF este considerat pe bună dreptate cea mai importantă și credibilă sursă de informație referitoare la evoluția competitivității economice, politicile aplicate de stat și totodată sugerează unele măsuri ce trebuie a fi luate”, a menționat Belostecinic.

Cel mai slab punctaj, 2,6 puncte, şi cea mai proastă poziţie, respectiv, 128, Republica Moldova a obţinut-o la capitolul „inovaţii”. Performanţele la acest capitol s-au îmbunătățit nesemnificativ faţă de anul trecut când a ocupat locul 133. Dezvoltarea pieţei financiare, capacitatea instituţională a statului şi eficienţa pieţei bunurilor sunt alte trei domenii la care Moldova a primit note joase.

Punctaje mai bune le-a obţinut la capitolul pregătirea tehnologică (locul 53), învățământul superior și training (83), stabilitatea macroeconomică (81), domenii în care, potrivit autorilor raportului, lucrurile au evoluat în bine. Țara noastră a realizat îmbunătățiri pe 8 indicatori din 12. ”Republica Moldova a fost plasată pe locul 22 la capitolul ”importurile ca procent din PIB”, pe poziția 23 potrivit ”indicelui solidității garanțiilor juridice”, pe locul 30 la indicatorul ”numărul de zile necesare pentru inițierea unei afaceri” și 34 la ”viteza de acces la Internet”, a mai adăugat Grigore Belostecinic.

La fel ca şi în anii precedenţi, cele mai mari probleme cu care se confruntă investitorii şi antreprenorii sunt corupţia, instabilitatea politică, accesul la finanțe, birocraţia guvernamentală ineficientă, infrastructura inadecvată. ”77 la sută din respondenți au făcut referire la corupție ca factor cu impact negativ asupra derulării afacerilor, chiar dacă avem o mică îmbunătățire față de anul trecut când 87 la sută din respondenți au pus pe primul loc ca factor negativ corupția”, a menționat Belostecinic.

În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al şaselea an consecutiv. Ea este urmată de Statele Unite ale Americii, Singapore, Olanda şi Germania.

Conform metodologiei WEF, Indicele Global al Competitivității este calculat în baza a 110 indicatori, repartizați în 12 grupe, pe o scară de 10 puncte.

ASEM este partenerul oficial de la Chişinău al Forumului Economic Mondial în realizarea sondajului în Republica Moldova.

Mihaela Rotari

Share