Poliția de Frontieră a Moldovei, interesată de practica estoniană în programarea trecerii frontierei

Poliția de Frontieră a Moldovei, interesată de practica estoniană în programarea trecerii frontierei

La inițiativa șefului adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, aflat într-o vizită de lucru în Estonia acum patru luni, s-a acceptat propunerea privind realizarea unui studiu de fezabilitate care să identifice soluţii pentru fluidizarea traficului la frontiera R. Moldova, cu posibilitatea preluării experienței estoniene în gestionarea fluxului de călători prin programarea traversării frontierei de stat.

Succesul serviciului electronic de gestionare a rândurilor GoSwift în punctele de trecere, aplicat de autoritățile de frontieră estoniene, ar constitui o soluție pentru R. Moldova în degajarea traficului transfrontalier. În acest sens, pentru cunoașterea detaliată a ceea ce presupune aplicația online, dar și eficiența implementării acesteia de către Poliția de Frontieră, în incinta IGPF a avut loc întâlnirea cu directorul tehnic al companiei estoniene GoSwift, Marius Kutateladze și fostul șef al Departamentului responsabil de controlul frontierei al Poliției de Frontieră Estoniene, Rando Kruusmaa.

În cadrul întrevederii, angajații Poliției de Frontieră, specializați în domeniul tehnologii informaționale și cei de la control al trecerii frontierei, s-au arătat interesați de funcționalitatea sistemului și practicabilitatea acestuia atât pentru călători, cât și pentru inspectorii de frontieră.

Din informațiile generale, serviciul electronic de gestionare a rândurilor GoSwift reprezintă o aplicație online, prin intermediul căreia este posibilă înregistrarea prealabilă a cetățenilor/autovehiculelor/mărfurilor la trecerea frontierei de stat, în punctul de trecere ales și la ora dorită. Astfel, se reduce semnificativ timpul de așteptare în punctele de trecere, dar și permite planificarea mai eficientă a călătoriei. Practica estoniană demonstrează că un astfel de serviciu a dus la dezvoltarea infrastructurii în punctele de trecere a frontierei, fiind create condiții optime pentru călători și personalul de frontieră.

În contextul informațiilor prezentate, șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, a salutat deschiderea partenerilor estonieni în suportul lansării acestei aplicații și în R. Moldova, pentru început ca testare în unul din punctele de trecere a frontierei. Fapt ca în finalul discuțiilor, interlocutorii au punctat posibilitățile și pașii care urmează a fi întreprinși de către autoritățile naționale în vederea implementări eficiente a serviciului dat.

Mihaela Rotari

Share