Conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale! (foto)
La 14 septembrie, conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale care se află în Republica Moldova într-o vizită de documentare pentru elaborarea Proiectului interministerial „Competenţe pentru Locuri de Muncă”. Subiectul discuțiilor l-a constituit formarea competențelor în domeniul educației și corespunderea acestora cu piața muncii.
În debutul întrevederii, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a mulțumit pentru interesul manifestat de către Banca Mondială față de sistemul învățământului de la noi din țară, referindu-se la implementarea Proiectului “Reforma Învățământului în Moldova”. Oficialul a vorbit despre discrepanța care există la etapa actuală între cererile forței de muncă și ofertele pe care le prezentă instituțiile d eînvățământ superior și cele profesional-tehnice, manifestându-și încrederea că o expertinză externă în acest sens ar fortifica capacitățile Ministerului în ceea ce privește crearea cadrului normativ și elaborarea politicilor pentru a depăși această problemă.
La rândul său, Margo Hoftijzer, reprezentantul Băncii Mondiale, a menționat că pe parcursul misiunii sale în Republica Moldova a avut mai multe întrevederi oficiale, apreciind deschiderea din partea autorităților moldovenești în vederea implementării unui asemenea proiect care ar completa activitățile curente susținute de Banca Mondială în scopul îmbunătățirii corelării ofertei cu cererea de competențe. Margo Hoftijzer a prezentat propunerea de aplicare a proiectului care ar include consolidarea sistemelor de informaţii privind piaţa muncii; consolidarea calităţii şi relevanţei învăţământului superior prin promovarea colaborării dintre universităţi şi întreprinderi consolidarea învăţării pe tot parcursul vieţii prin promovarea ofertei de calitate pentru adulţi.
Proiectul „Competenţe pentru Locuri de Muncă” este prevăzut pentru Cadrul de parteneriat cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021 și urmează a fi prezentat Consiliului Băncii Mondiale spre aprobare în primul trimestru al anului 2019.
Mihaela Rotari
in sfarsit se contureaza un plkan de tara pentru a reforma domeniul educational si cel cultural! foarte important ca statul sa pregateasca cadre profesionale pentru fiecare domeniu, astfel scade si somajul!
Daca in Moldova va fi stabilitate politica atunci sunt convins ca si mai multi parteneri externi vor accepta sa ne sustina. COnteaza ca acum opozitia sainceteze cu protestele lor prostestisi inutile.
Daca vom investi in educatie, vom investi in viitor si in prosperitatea tarii. Acum ca avem sustinerea partenerilor externi este posibil de dezvoltat acest domeniu.
Eu sper ca macar Babuc să facă o reformă de calitate în învățămînt, am avut doar chioambe pînă acum aici și Maia care a făcut o reformă de rahat și Fusu o alcoolică.