Parlamentul RM va avea un Planul de acțiuni privind deschiderea parlamentară
Parlamentul Republicii Moldova lansează procesul de elaborare a Planului de acțiuni privind deschiderea parlamentară. Prima rundă de consultări va avea loc marți, 12 septembrie, informează Oficial.
Planul de acțiuni privind deschiderea parlamentară va fi consultat la toate etapele de elaborare, deoarece Parlamentul și-a asumat angajamentul de implicare a societății civile în procesul decizional și a aprobat un șir de regulamente și legi care promovează transparență și implicare publică sporită. Documentul urmează să fie expresia comună a viziunii Parlamentului și a societății civile vis-a-vis de felul cum ar trebui să arate și să funcționeze Legislativul în spiritul prevederilor Declarației privind deschiderea parlamentară.
Planuri de acțiuni pentru deschiderea parlamentară urmează să fie aprobat pentru o perioadă de doi ani. Documentul va avea 4 componente de bază:
1. Accesul la informația parlamentară;
2. Participarea societății civile în procesele parlamentare;
3. Responsabilizarea Parlamentului față de cetățeni;
4. Tehnologii și inovații în activitatea parlamentară.
Prima rundă de consultări aduce la masa comună de discuții factorii interesați de activitatea Parlamentului și care își doresc să susțină și să contribuie cu propriile idei și propuneri la eforturile Parlamentului de a deveni o instituție deschisă, transparentă, responsabilă, incluzivă și aproape de cetățean.
La apelul Parlamentului au răspuns organizații precum este IDIS Viitorul, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Expert-Grup, FHI360, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul de analiză și prevenire a corupției.
Procesul de elaborare a Planului de acțiuni va fi coordonat de către Secretariatul Parlamentului cu suportul PNUD Moldova și va avea la bază un amplu proces de consultare și cocreare.
De menționat că, Parlamentul deschis, este o inițiativă globală ce funcționează sub umbrela Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă și este coordonată de către Grupul de lucru pentru Deschidere Parlamentară. Activitatea Grupului de lucru se desfășoară în baza Declarației privind Deschiderea Parlamentară aprobată în rezultatul Conferinței internaționale pentru legislative deschise desfășurate în perioada 30 aprilie – 2 mai, 2012 în Washington, SUA și are drept scop introducerea și dezvoltarea unor procese parlamentare incluzive și transparente, precum și diseminarea celor mai bune practici în acest domeniu.
Doina Secrieru
Share