Academicianul Anatolie Sidorenco despre reforma din cadrul Academiei de Științe a Moldovei
Academicianul Anatolie Sidorenco a comentat decizia Guvernului cu privire la reforma din cadrul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).
Contactat de www.oficial.md pentru a afla opinia sa referitor la reformarea AȘM, Sidorenco a vorbit despre necesitatea unei reforme la Academie, însă, susține, el „trebuie de păstrat instituțiile”.
„Schimbările sunt necesare pentru întreaga societate științifică. 3 ani au ținut discuțiile cu privire la elaborarea proiectului de reformare a Academiei de Științe. În toamna anului 2014, a fost o comisie de experți din Uniunea Europeană, astfel a avut loc monitorizarea științei și organizarea cercetării în Republica Moldova. Scopul vizitei a fost de a analizare și propunere pentru Guvern și conducerea țării a schimbărilor care sunt necesare. Concluzia a fost că trebuie de păstrat instituțiile de cercetare și obligatoriu de majorat salariile. Instituțiile de cercetare nu numai trebuiesc păstrate, dar și dezvoltate”, a vorbit el.
Anatolie Sidorenco, în același timp a vorbit despre importanța AȘM în gestionarea instituțiilor, dar și despre un eventual compromis cu autoritățile cu privire la reformă.
„Liceul este un exemplu unic pentru copiii care doresc să învețe, el este viitorul Moldovei. Acest liceu nu aparține doar Academiei de Științe a Moldovei, dar întregii țări. Învățământul și educația sunt viitorul țării noastre. Fără aceste instituții, țara va degrada foarte mult și nu va avea nici o perspectivă. Grădina Botanică trebuie să rămână, iar autoritățile trebuie să gândească un plan de finanțare pentru ca toate aceste instituții să rămână în funcție. Eu cred că trebuie de efectuat un compromis, iar acesta trebuie elaborat numai cu participarea oamenilor de știință. Reforma nu se implementează în birouri, ci doar cu participarea comunității științifice, care cunoaște cum funcționează situația. Este posibil un compromis și se poate de găsit o soluție”, a conchis el.
Amintim că, AȘM urmează să rămână fără liceu, universitate şi Grădina Botanică. Liceul AŞM va fi reorganizat într-un liceu republican pentru copii dotaţi şi va fi subordonat Ministerului Educaţiei. Totodată, Universitatea AŞM va fi absorbită de Universitatea de Stat din Moldova, iar Biblioteca „Andrei Lupan” va fi transferată către Biblioteca Naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii.
Mihaela Conovali