Explicația unui cunoscut politolog privind creșterea numărului unioniștilor în Moldova: Trebuie să se ia în calcul…
„Aparent unionismul crește în funcție de dezamăgirea cetățenilor în Moldova ca stat funcțional. Dar unionismul este diferit, cu adepți mișcați de conținutul moral al mișcării, cei pragmatici (pașaportul și libertatea de a călători, alocații pentru copii, pensii etc.) sau alții care urmăresc scopuri politice”. Declarația a fost făcută de politologul Dionis Cenușa într-un interviu pentru www.tribuna.md.
El menționat că „există provocări de securitate care sunt de regulă subestimate de promotorii activi ai unionismului, care văd realizarea unirii în mod simplist, foarte rapid și fără niciun obstacol considerabil”.
„În realitate, pe lângă costurile economice și financiare, unionismul trebuie să ia în calcul posibilitatea declanșării unor multiple procesele de disoluție regională și sublocală a Moldovei, inclusiv violente, unde factorul găgăuz, conflictul transnistrean și minoritățile filoruse vor acționa în direcția păstrării statalității”, a mai spus politologul.
Cenușa a adăugat că, la fel, nici populația majoritară nu este omogenă în preferințele sale față de unionism. „Din aceste considerente, aspectele de securitate trebuie discutate serios și în mod responsabil, atunci când unele forțe politice propun unionismul ca soluție optimală pentru depășirea dificultăților curente. Pedalarea acestei idei în prezent este o invitație directă pentru Rusia ca să-și activeze propaganda și factorii de influență, reprezentaţi inclusiv de partidele pro-ruse. Cu toate acestea, în niciun caz unionismul nu poate fi criminalizat, deoarece aceasta poate duce la radicalizarea mișcării și a clivajelor deja existente în societate”, a explicat expertul.
Doina Secrieru