Declarație: Nu cred că, această guvernare, care, în mod vădit, a scuipat în opinia partenerilor de dezvoltare, se va întoarce pe făgașul democrației

Declarație: Nu cred că, această guvernare, care, în mod vădit, a scuipat în opinia partenerilor de dezvoltare, se va întoarce pe făgașul democrației

Vicepreședintele Platformei „Demnitate și Adevăr” (PDA), ex-judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova, Stanislav Pavlovschi, susține că modificarea sistemului electoral „nu poate fi percepută altfel decât un act de arbitrarietate și un abuz din partea majorității parlamentare”.

În cadrul unui interviu acordat pentru www.tribuna.md, Stanislav Pavlovschi a declarat că guvernarea nu ar renunța la sistemul electoral mixt, însă „urmează ca poporul Republicii Moldova, suveranul acestei țări, să-și spună cuvântul”.

„Din păcate, trebuie să constatăm că, guvernarea din Moldova nu se bucură de încrederea poporului și nu a reușit să convingă populația în bunele sale intenții. Prin urmare, practic în toate segmentele societății s-a format o opoziție rigidă față de acest sistem „mixt”, care este perceput de populația Moldovei ca o modalitate de a perpetua aflarea la guvernare a unui regim uzurpator și anti-popular. Aceste modificări s-au făcut nu în interesul societății, ci în interesul unui grup îngust de oameni, care în condițiile sistemului electoral existent nu ar avea nici o șansă să mai nimerească în Parlament”, a declarat Pavlovschi.

În același timp, el a precizat că guvernarea „nu a reușit să manifeste convingător” însemnătatea sistemului mixt, iar „acest principiu a fost vădit călcat în picioare”.

„Orice modificare a legislației trebuie să fie bazată pe o necesitate socială imperioasă. Din păcate, guvernarea așa și nu a reușit să manifeste convingător, de ce sistemul existent, care a trecut expertiza inclusiv a experților europeni, nu corespunde necesităților societății. În aceste condiții, modificarea sistemului electoral nu poate fi percepută altfel decât un act de arbitrarietate, un abuz din partea majorității parlamentare, formată foarte și foarte îndoielnic, și despre care s-a vorbit mult că ar fi rezultatul unor acte de corupție. Acest principiu a fost vădit călcat în picioare de către guvernanți. Eu, personal, nu cred că această guvernare, care în mod vădit a scuipat în opinia partenerilor de dezvoltare, ar avea aceste calități și s-ar întoarce pe făgașul democrației. Urmează ca poporul Republicii Moldova, suveranul acestei țări, să-și spună cuvântul”, a conchis el.

Doina Secrieru

Share