Conducerea Ministerului Educației  – la discuții cu delegația  comună ONU şi Banca Mondială

Conducerea Ministerului Educației – la discuții cu delegația comună ONU şi Banca Mondială

În data de 20  iulie 2017, Viceministrii  educației,  doamnele  Lilia  Pogolșa și  Elena  Cernei, au avut  o  întrevedere cu reprezentanţii delegației  comune ONU şi Banca Mondială în  contextul evaluării procesului de adaptare la Agenda pentru Dezvoltare Sustenabilă 2030 şi racordării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) la specificul Republicii Moldova. Misiunea externă  de  evaluare întrunește experți  internaționali ai Programului Națiunilor  Unite pentru  Dezvoltare, Fondului ONU pentru Activități în  domeniul Populației, Fondului  Națiunilor  Unite  pentru Copii și  Băncii Mondiale.

În cadrul evenimentului dna Lilia Pogolșa a mulțumit partenerilor internaționali pentru suportul oferit în vederea promovării reformelor și modernizării sistemului educațional național. S-a menționat că Ministerul Educației are sarcina de organizare și coordonare a procesului de realizare a ODD 4. Ministerul urmează să intervină în politicile promovate în vederea punerii în aplicare a acestui obiectiv și monitorizării progreselor de implementare.

În acest context, dna  Elena  Cernei a menționat progresele înregistrate de țara noastră în domeniul elaborării cadrului normativ și implementării politicilor destinate să asigure accesul egal și incluziv la o educație de calitate. A fost realizată o analiză a situației actuale din educație și a nivelului de aliniere al ODD 4 (Educație de calitate) la cadrul național și sectorial de politici.

Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 a fost adoptată de 193 de state membre ale ONU la 25 septembrie 2015, în contextul Summit – ului privind Dezvoltarea Durabilă și cuprinde 17 obiective majore ce vizează eradicarea sărăciei și asigurarea unei dezvoltări durabile în toate statele lumii. Obiectivul nr. 4 este axat pe asigurarea unei educații de calitate, incluzive și echitabile pentru toți și promovarea oportunităților de învățare pe parcursul întregii vieți. 

 

Mihaela Rotari

Share