Deputata Maria Ciobanu a participat la cea de-a 43-a sesiune a Adunării Parlamentare Francofone
În perioada 8–11 iulie curent, Adunarea Parlamentară a Francofoniei s-a întrunit în cea de-a 43-a sesiune. La ședința care s-a desfășurat în orașul Luxemburg din Marele Ducat de Luxemburg a participat deputata Maria Ciobanu, Președinta secției moldovenești la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF) – anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
La cea de-a 43-a sesiune, care este una jubiliară, fiind celebrată cea de-a 50-a Aniversare de la fondarea organizației participă peste 600 de parlamentari francofoni din parlamentele naționale cu statut de membru, membru asociat și observator în cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei.
Agenda sesiunii a inclus subiectul privind diversitatea lingvistică, culturală și identitatea. Reprezentanții comunităților francofone de pe cele 5 continente, prezenți la reuniune, au împărtășit experiența și viziunile proprii ce țin de promovarea studierii limbii și culturii franceze, precum și implementarea la nivel național a rezoluțiilor adoptate de către APF.De asemenea, au avut loc un șir de reuniuni ale organelor de lucru din cadrul APF, inclusiv reuniunea Biroului, reuniunea Rețelei femeilor parlamentare, reuniunea secretarilor generali ai parlamentelor naționale, reuniunile celor patru Comisii de profil din cadrul APF, precum și ce-a de-a 8-a reuniune a parlamentului francofon al tinerilor.
Președinta secției moldovenești a participat la reuniunea Rețelei femeilor parlamentare din cadrul APF. Participantele au audiat rapoarte cu privire la femeile emigrante din spațiul francofon, respectarea angajamentelor internaționale în materie de egalitate de gen și drepturile femeilor, implementarea Convenției Consiliului Europei ce ține de prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice.
În cadrul dezbaterilor, Anne Brasseur, membră a secției luxemburgheze la APF și ex-președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a îndemnat autoritățile naționale din cadrul statelor membre să semneze și să ratifice Convenția de la Istanbul, asigurând astfel servicii pentru protejarea victimelor și a copiilor acestora, oferirea refugiului, a liniilor fierbinți operaționale non-stop, precum și consilierea juridică și asistența medicală.Anne Brasseur a menționat că obiectivul Convenției îl constituie toleranţa zero față de aceste forme de violenţă, aceasta constituind un pas important în eforturile instituțiilor europene și autorităților naționale în asigurarea securității și siguranței femeii. Tratatul își propune totodată să schimbe mentalitatea şi sentimentele indivizilor întru edificarea unei societăți în care bărbații, în special, şi tinerii ar putea să-și modifice atitudinea față de sexul opus.
Rețeaua femeilor parlamentare a propus spre adoptare în cadrul Sesiunii APF a proiectului Rezoluției privind mobilizarea bărbaților și tinerilor la prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor și tinerelor. Republica Moldova a semnat în luna februarie curent Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.De asemenea, Maria Ciobanu a participat la Reuniunea Comisiei pentru afaceri parlamentare și la Reuniunea Comisiei pentru educaţie, comunicare şi cultură a APF, care au precedat Sesiunea plenară a APF. În cadrul Sesiunii a fost ales noul președinte al APF – Jacques Chagnon, Președintele Adunării Naționale a provinciei Quebec pentru un mandat de 2 ani. Sesiunea va finaliza cu votarea în plen a mai multor rezoluții, care au fost supuse dezbaterilor și votate în cadrul Reuniunilor Comisiilor de profil din cadrul APF.
Maria Roșca