Andrei Năstase și-a încheiat vizita de lucru la Strasbourg: „Eforturile noastre s-au soldat cu o reușită clară”

Între 3 și 5 iulie curent, perioadă în care parlamentarii europeni au discutat despre acordarea asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova, Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, s-a aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg, unde a avut un șir de întâlniri cu oficiali europeni, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul acestor întrevederi, s-a discutat despre impactul pe termen lung al schimbării Codului Electoral, nevoia de solidaritate între familiile politice europene privind un viitor mai bun pentru Moldova și stringența unor condiționări tranșante ale acordului de asistență macro-financiară pentru Republica Moldova, în situația în care guvernarea de la Chișinău mimează reformele și are o singură preocupare – cea de a se perpetua la putere prin schimbarea sistemului electoral proporțional în unul mixt.

Andrei Năstase declară că „eforturile comune ale Platformei Demnitate și Adevăr, ale opoziției democratice și ale societății civile s-au soldat cu o reușită clară.Am fost avocatul țării mele la Strasbourg. Împreună am obținut o decizie bună a forurilor europene, condiţionată ca niciodată de realizarea unor lucruri esențiale pentru oamenii din Moldova, confruntată cu mari nevoi de natură economică, socială, anticorupție și antisărăcie.Și asta în pofida unor imense activități de lobby făcute de ambasadori, de Candu, Filip, Leancă, Plahotniuc și firmele plătite de acesta din miliardele furate de la oameni pentru a se menține la putere pe bani europeni, prin minciună și fraudă, inclusiv prin modificare de sistem electoral, exact cum a procedat cândva Ianucovici în Ucraina.”

În cadrul întrevederii cu Pavel Telička, vicepreședinte al Parlamentului European și al grupului ALDE, acesta a subliniat că ALDE și PPE se concentrează pe țările învecinate, care au dificultăți de dezvoltare și a amintit cazul Cubei, în care au fost impuse condiționalități stricte. „Domnul Telička mi-a comunicat că susține monitorizarea respectării Comisiei de la Veneția și că Parlamentul va monitoriza acest proces cu atenție. Vicepreședintele Parlamentului European m-a asigurat că obiectivele condiționalității raportului dlui Moisă vor fi atinse, iar, în caz contrar și în absența rezultatelor concrete, că susținerea financiară va fi sistată. Asta înseamnă un singur lucru: dacă autoritățile de la Chișinău nu respectă cerințele europenilor, inclusiv renunțarea la sistemul mixt, Moldova nu va primi bani doar din cauza lor”, susține Andrei Năstase.

Dl Pavel Telička a declarat în timpul discuțiilor cu liderul Platformei DA că „în cazul în care banii ajung în buzunarele oligarhilor, Parlamentul European trebuie neapărat informat. Republica Moldova va fi mai mult în vizorul european în viitor.”

„În cadrul intâlnirii cu Renate Weber, eurodeputat ALDE, am discutat despre importanța drepturilor politice într-o democrație funcțională, printre care se numără independența justiției, alegeri corecte și libertatea presei. Doamna Weber și-a exprimat toată susținerea pentru traseul pro-european al Moldovei, pentru care pluralismul politic și reforma justiției sunt indispensabile”, comentează Andrei Năstase.

Președintele ALDE Johannes Cornelis Van Baalen i-a comunicat liderului Platformei DA că „pentru prima dată s-a insistat și inclus criterii și condiționalități de asemenea natură. Noi (n.r. ALDE și PPE) vom găsi o cale pentru a rezolva această problemă existentă în Republica Moldova.”

În timp ce media controlată de la Chișinău a manipulat declarațiile europarlamentarilor din timpul dezbaterilor de luni, menționăm că dl Sorin Moisă, raportor în Parlamentul European pe asistența de 100 mln. pentru Republica Moldova, declarase, de fapt, că „s-a vorbit foarte mult de puterea exagerată pe care ar avea-o oligarhii din Moldova. Pachetul de condiționalități asociat cu această asistență macro-financiară are potențial veridic de a limita o exercitare arbitrară a puterii în Republica Moldova.”

În contextul manipulărilor mediatice de la Chișinău, atât dl Van Baalen, cât și dl Petras Auštrevičius, vicepreședinte ALDE și raportor al Parlametului European pentru Moldova, îndeamnă combaterea propagandei vizavi de acest subiect și faptul că ține doar de partidele politice și de mass-media din Moldova de a nu interpreta condiționalitățile și de a nu dezinforma populația. „Aceste condiții trebuie și vor fi monitorizate riguros înainte ca prima tranșă de asistență financiară să fie acordată”, subliniază dl Auštrevičius.

ALDE reiterează declarația comună a grupurilor de partide din Parlamentul European asupra necesității respectării tuturor condițiilor, printre care recomăndarile Comisiei de la Veneția, care este împotriva schimbarii sistemului electoral. „Noi credem într-o Moldovă democrată. ALDE si PPE sunt gata să sprijine în mod productiv această schimbare. Simpatizăm mult această țară și pe cei ce depun eforturi reale, nu mimate, de apropiere a Modovei de spațiul european și valorile acestuia”, adaugă dl Van Baalen.

Și europarlamentarul Cristian Dan Preda și-a reafirmat poziția tranșantă vizavi de guvernarea de la Chișinău: „Mesajul politic al Parlamentului European către guvernanții din Republica Moldova – Dodon și Plahotniuc – este următorul: retrageți proiectul de lege electorală și întoarceți-vă ochii spre cetățeni! UE vrea să ajute Moldova, inclusiv financiar. Le cer guvernanților un lucru: nu zădărniciți ce au făcut, prin efortul lor, oamenii simpli din Moldova.”

Siegfried Mureșan, raportor din partea Comisiei pentru bugete a Parlamentului European pe avizul privind asistența de 100 mln acordată Republicii Moldova, a declarat, la rândul său, că „votul Parlamentului nu înseamnă că banii vor ajunge la Chișinău, nici vorbă. Înseamnă că s-a creat doar un cadru pentru ca asistența financiară să fie transferată dacă se îndeplinesc anumite condiții. Eu vă asigur că niciun euro nu va ajunge în Republica Moldova dacă autoritățile insistă să susțină adoptarea unui proiect de lege care nu are nici avizul instituțiilor internaționale și nici nu întrunește consens la nivel intern. Poziția celor trei instituții este foarte clară asupra acestui fapt. Dacă politicienii de la guvernare ignoră partenerii internaționali, atunci acționează împotriva intereselor cetățenilor Republicii Moldova.”

Andrei Năstase a adus în atenția europenilor și doleanțele cetățenilor moldoveni: „în cadrul intrevederilor mele am vorbit și despre fărădelegile comise de către regim împotriva cetățenilor protestatari la ultimele acțiuni de protest, încălcarea drepturilor omului la asociere, liberă exprimare și circulație. Despre persecuțiile politice ale jurnaliștilor, judecătorilor și avocaților indezirabili, a primarilor și chiar a asociației apolitice a acestora, CALM.”

De asemenea, Andrei Năstase a prezentat oficialilor europeni proiectul Platformei DA de îmbunătățire a actualului sistem electoral proporțional prin oferirea cetăţenilor a dreptului de a alege din liste deputatul favorit, cu implementarea votului prin corespondență, prin asigurarea unor priorități tinerilor, femeilor, reprezentanților demni ai regiunilor și diasporei. Liderul opoziției de la Chișinău se arată mulțumit de susținerea primită la Strasbourg pentru inițiativele Platformei DA, aliniate cu interesele cetățenilor: „interlocutorii ne-au incurajat să promovăm acest sistemul electoral democratic, care asigură o mai bună reprezentativitate, dar și un bun mecanism de curățare a clasei politice moldovenești”.

La sfârșitul vizitei de lucru la Strasbourg, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr a ținut să precizeze că „votul din 4 iulie înseamnă că parlamentarii europeni sunt de partea poporului Moldovei, că țin cont de vocea puternică a opoziției, că protestele noastre au avut un rol important în a ne face auziți de parteneri, și că, de acum încolo, puterea nocturnă de la Chișinău va fi monitorizată și urmărită cu lupa de către partenerii noștri de dezvoltare, cu care rămânem într-o strânsă legătură de colaborare”.

Doina Secrieru

Share