Dodon a discutat cu ambasadorii acreditați în Moldova despre referendumul de demisie a primarului Dorin Chirtoacă
Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova, reprezentanții FMI, OSCE, CoE și PNUD. În cadrul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la politica internă și externă a Republicii Moldova.
Igor Dodon și-a reiterat poziția privind adoptarea votului mixt, menționînd că colegii socialiști vor susține în Parlament proiectul, avînd la bază criteriile pe care le-apropus șeful statului, indiferent de orice interpretări și recomandări. ”Probabil, că se va ține cont de unele sugestii cu caracter juridic ale Comisiei de la Veneția, dar nu și de cele cu caracter politic”, a declarat Președintele țării, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, părțile au vorbit despre reforma Guvernului. În acest sens, șeful statului și-a reiterat poziția conform căreia susține reducerea numărului de ministere.
În cadrul întrevederii a fost discutată și situația din municipiul Chișinău, detalii despre referendumul cu privire la demisia primarului Dorin Chirtoacă, probleme legate de administrarea capitalei, inclusiv a crizei legate de evacuarea, depozitarea și prelucrarea deșeurilor.
În ceea ce privește reglementarea diferendului transnistrean, Igor Dodon a menționat că dialogul este continuu la nivel de experți. În context, șeful statului ainformat că astăzi, consilierii prezidențiali Vasile Șova și Artur Gumeniuc vor întreprinde o vizită la Moscova pe acest subiect.
O altă chestiune abordată a fost cu privire la finanțarea UE. Igor Dodon a menționat că acești bani trebuie să fie acordați în exclusivitate pentru realizarea reformelor și nici într-un caz să nu poarte caracter geopolitic.
De asemenea, Președintele țării a apreciat ca fiind foarte productive vizitele pe care le-a avut recent la Moscova, Sankt Petersburg, Turcia, Ungaria și Azerbaidjan, exprimînd încredere că va obține rezultate frumoase și încadrul vizitelor pe care le va întreprinde curînd în Belarus, Grecia, Tadjikistan, Turkmenistan, Vatican ș.a.
În alt context, Președintele țării a reiterat necesitatea urgentării adoptării legilor cu privire la statutul UTA Găgăuzia, poziția fiind susținută și de ambasadori.
„Vom continua dialogul în acest format care este util pentru ambele păți”, a declarat Președintele țării în finalul întrevederii.
Doina Secrieru