La Strada: SUA constată că Guvernul RM a scăzut eforturile de prevenire a traficului de ființe umane

La Strada: SUA constată că Guvernul RM a scăzut eforturile de prevenire a traficului de ființe umane

Guvernul Republicii Moldova nu respectă standardele minime pentru eliminarea traficului de ființe umane. Constatarea se regăsește în cel mai recent raport tematic lansat de experți din SUA, care au decis retrogradarea Republicii Moldova la Tier 2 Watch List până la nivelul anului 2010.

Potrivit sursei, autoritățile Republicii Moldova nu au depus eforturi sporite în comparație cu perioada de raportare anterioară și s-au concentrat pe cazuri mai simple de trafic, decât pe cazuri internaționale complexe. În raport se menționează că anume corupția, în special în sistemul judiciar, a influențat rezultatele cauzelor, inclusiv a celor împotriva oficialilor complici.

”Fostul șef al Federației de biatlon din Moldova, acuzat de trafic de copii în 2014 a fost achitat fiindu-i aplicată o amendă de 3.000 de lei pentru organizarea migrației ilegale. Nu a fost emis un verdict nici într-un alt dosar, din 2013, împotriva unui ofițer de poliție care se presupune că ar fi acceptat mită pentru a-și convinge pe colegii să claseze un dosar de trafic. Și în acestă perioadă de raportare nu a fost luată o decizie în cauza împotriva fostului șef al diviziei ministerului de interne pentru combaterea crimei organizate pentru implicarea în traficul de ființe umane. La fel, nu a avansat vizibil nici urmărirea penală a șefului unei agenții pentru drepturile omului care ar fi forțat copii să cerșească în Rusia și a unui executor judecătoresc pentru constrângerea a două persoane să se prostitueze. Condamnarea din anul 2014 împotriva unui funcționar public și a complicilor săi a rămas în așteptarea apelului. Într-un caz, poliția a reținut o victimă a traficului sexual după ce ea refuzat să facă sex cu un cumpărător de sex comercial. Poliția a încetat ancheta doar după ce o organizație internațională a intervenit în apărarea femeii”, se precizează în document.

Statistica mai arată că în perioada de raportare autoritățile au identificat și au asistat 124 de victime privind repatrierea sau adăpostirea, în comparație cu 132 în 2015, iar acestea au continuat să sufere intimidări din partea traficanților. Totodată, în perioada de raportare Inspectoratul Național de Investigații (INI) a continuat să oblige CCTIP să informeze regulat INI cu privire la suspecții din investigații. Asta, potrivit experților din SUA, a sporit riscul ca ofițerii corupți să avertizeze suspecții înainte de raiduri sau intervenții.

În acest context, experții americani recomandă condamnarea imediată a traficanților, incluzând oficialii guvernamentali care participă la traficul de ființe umane și combaterea corupției în sectorul judiciar. La fel, autorităților Republicii Moldova li se recomandă să scutească victimele traficului de confruntarea cu abuzatorul înainte de începerea unei investigații, dar și să instruiască poliția, judecătorii și procurorii din Republica Moldova astfel ca aceștia să desfășoare investigațiile centrându-se pe interesele victimei.

Pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu anul 2001, activează Linia Fierbinte Anti-Trafic – 0 800 77777, care poate fi apelată gratuit și confidențial. Totodată, apelurile de peste hotare sunt aşteptate la numărul de telefon + 373 (22) 23 33 09. Proiectul aparține Centrului Internațional ”La Strada”.

 

Doina Secrieru

Share