Specialiști în energetică de pe ambele maluri ale râului Nistru efectuează un stagiu practic în Germania
Specialiști de pe ambele maluri ale râului Nistru învață de la experți internaționali tehnici moderne de utilizare eficientă a energiei. În perioada 26 iunie – 1 iulie curent, reprezentanți ai mai multor companii din Chișinău, Tiraspol și Bălți efectuează un stagiu practic în Germania, unde participă la traininguri, vizite la întreprinderi, expoziții specializate și schimb de experiență în domeniul energetic. Stagiul este organizat de Camera de Comerț și Industrie, în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, potrivit unui comunicat de presă.
După cum a informat Sergiu Harea, președinte al Camerei de Comerț și Industrie, participanții la stagiu au posibilitatea să se familiarizeze cu noi tehnologii utilizate pentru producerea energiei electrice și termice, eficientizarea consumului de energie la întreprinderi, în instituții publice și blocuri locative, valorificarea surselor regenerabile de producere a energiei. ”Specialiștii autohtoni au mers la companii de fabricare a echipamentelor pentru sectorul energetic din regiunile Nuremberg și Wurzburg, inclusiv au văzut cum utilajele moderne și tehnologiile inovaționale influențează asupra eficienței energetice și asupra sporirii competitivității întreprinderilor. De asemenea, au aflat exemple de bune practici de colaborare între instituțiile de cercetare, agenții economici și sectorul public”, a precizat sursa citată.
Grupul din Republica Moldova, însoțit de experți germani, a mai vizitat parcuri eoliene și fotovoltaice, expoziția ”House in House” de la N-ERGIE, școli care utilizează panouri solare, a participat la seminare.
Menționăm că la stagiul în Germania iau parte reprezentanți ai ”Termoelectrica”, ”Молдавская ГРЭС”, ”Бендерытеплоэнерго”, ”ElectroEnergoMontaj”, ”Service CNC”, ”ArtHouse” etc. Anterior, specialiștii respectivi au beneficiat de instruiri teoretice și practice, desfășurate la Chișinău, Bălți și Tiraspol, conform Programului de formare a Managerilor Energetici Europeni – EUREM. La final, participanții vor primi Certificatul de Manager Energetic European – document recunoscut la nivel internațional.
EUREM constituie un program standardizat de instruire, desfășurat în 27 de ţări, inclusiv în 13 state membre ale Uniunii Europene.
Programul ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și a comunităților locale.
Doina Secrieru