Cazul lui Ilan Șor discutat pe larg într-o conferință de presă la Strasbourg, în incinta APCE

Cazul lui Ilan Șor discutat pe larg într-o conferință de presă la Strasbourg, în incinta APCE

Reprezentanţii Partidului “ŞOR” din Republica Moldova şi avocaţii Primarului de Orhei, politicianul, Ilan ŞOR, Denis Ulanov și Iulian Balan au susţinut, ieri 29 iunie o conferinţă de presă cu tema:  „Respectarea drepturilor omului și a siguranței personale în Republica Moldova, precum și recenta situație a lui Ilan ȘOR”, în incinta APCE, Strasbourg, potrivit unui comunicat de presă.

La conferință au participat membri ai Adunării Parlamentare al Consiliului Europei, Francesco Maria GIRO, grupul politic al Partidului Popular European, Sergio Divina, precum și experți în domeniul drepturilor omului, reprezentanți ai mass- media din mai multe țări.

În cadrul conferinţei de presă, Marina Tauber, Vicepreședintele Partidului „ȘOR” a trecut în revistă, analiza cronologică a faptelor veritabile, privind scandalul bancar din Republica Moldova, activitatea companiei KROLL pe acest caz, precum și succesele înregistrate în mediul de afaceri de către Ilan ȘOR.

„Cu regret, din 2015 și până în prezent, rapoartele companiei KROLL se bazează doar pe fapte publicate în presă și  nu fapte autentice, care ulterior să fie demonstrate. Mai mult, până în prezent, KROLL nu a depistat principalii beneficiari ai mijloacelor financiare sustrase”, a precizat Marina Tauber în cadrul conferinței.

Vice-președintele partidului „ȘOR” a  mai spus că odată cu depistarea gaurei negre, Ilan ȘOR a conlucrat cu organele de anchetă, oferind informații de importanță majoră, care ulterior au contribuit la dezvăluirea unor scheme de corupție în proporții deosebit de mari, în rândul guvernanților de la putere.

Astfel, datorită informațiilor furnizate de Ilan ȘOR, ex-premierul RM, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani închisoare pentru fapte de corupție în cazul BEM.  Totodată, în 2017, pe cazul BEM a fost condamnat la 18 ani închisoare, bussinesmanul Veaceslav Platon, implicat în scandaluri majore de spălare de bani și furturi din sistemul bancar (ex. cazul Londromat).

„Cu toate acestea, în pofida faptului că Ilan ȘOR a conlucrat cu organele de anchetă din primele zile, și necătând la faptul că, dânsul a fost primul care a făcut public suma de 600 mln de dolari, ceea ce de fapt și reprezintă colapsul sau așa zisul „Furtul Miliardului”, cifră confirmată peste un an de zile și de Compania de investigație KROLL, Ilan ȘOR a fost reținut, fiindu-i aplicată măsura preventivă și ținut în arest la domiciliu un an de zile”, a declarat Marina Tauber.

Totodată, Marina Tauber precizează că, familia lui Ilan ȘOR avea succese în afaceri încă din anul 1991, bussines care, ulterior a fost dezvoltat de către Ilan ȘOR: „La vârsta de 18 ani, Ilan ȘOR continuă să dezvolte bussinessul, ce include companii duty-free și alte asociații obștești”.

În cadrul conferinței, Marina Tauber, a făcut o retrospectivă a reformelor majore implementate într-un timp foarte scurt de către Primarul Ilan ȘOR, în orașul Orhei.

De asemenea, potrivit Marinei Tauber, „Timp de aproape doi ani de zile, aflându-se mereu sub presiuni, tânărul de 30 ani, în speranța de a schimba situația RM, se lansează în sfera politică, realizând proiecte sociale care se bucură de un succes printre rândurile pensionarilor și familiilor cu venituri mici din Republica Moldova”.

Totodată, prin prisma respectării principiilor fundamentale ale omului în Republica Moldova, avocatul Denis Ulanov a precizat: „ne aflăm aici, în incinta Consiliului Europei, pentru a sesiza presa internațională, membrii Consiliului Europei și deputații Parlamentului European cu privire la respectarea drepturilor fundamentale și libertăților omului în Republica Moldova, care sunt încălcate vehement în cazul lui Ilan ȘOR. Pledăm pentru nevinovăția lui Ilan ȘOR și ne exprimăm nemulțumirea în legătură cu sentința de condamnare a liderului politic. Noi vom continua lupta  pentru demonstrarea nevinovăției lui Ilan ȘOR”.

La rândul său, avocatul Iulian Balan a menționat în cadrul conferinței de presă urmtoarele: „vom merge la CEDO, în cazul în care Ilan ȘOR nu va beneficia de un proces echitabil. Sperăm ca argumentele noastre vor fi auzite și luate în calcul atât de instituțiile de drept din Republica Moldova, cât și cele internaționale. Pledăm pentru nevinovăția lui Ilan ȘOR și continuăm să considerăm că acest dosar este unul motivat politic, iar constrângerile și presiunile la care este supus liderul politic și Primarul de Orhei, Ilan ȘOR , vin în contradicție cu valorile eropene,  pe care Republica Moldova își dorește să le îmbrățișeze”.

La sfârșitul conferinței de presă au urmat o rundă de întrebări, jurnaliștii presei internaționale s-au arătat interesați de cazul lui Ilan ȘOR,precum și de reformele înregistrate de liderul poltic și echipa sa.

Mai mult, cu susțineri au venit și un grup de Europarlamentari, menționând că „puteţi conta pe sprijinul nostru, împreună vom obţine victorie în cazul lui Ilan ŞOR ”.

Delegația Partidului „ȘOR”, împreună cu echipa de apărare a liderului politic, se află într-o vizită oficială la Consiliul Europei, unde au avut o serie de întrevederi cu deputați europeni și membri ai CE, în cadrul cărora au discutat pe larg cazul lui Ilan ȘOR.

De asemenea, amintim că,  această vizită este o continuare a întrevederilor reprezentanţilor lui Ilan ŞOR desfăşurate la începutul lunii iunie, la Strasbourg, în cadrul cărora mai mulţi Europarlamentari s-au arătat interesaţi de problema încălcării drepturilor civile şi a libertăţilor în Republica Moldova, în special, în cazul “ŞOR”.

19549651_835232429958360_1495499669_o 19551609_835232116625058_957673846_o 19576561_835232273291709_1752546284_o 19576690_835232399958363_935175966_o 19578906_835232346625035_1636521609_o 19648061_835232283291708_1565130346_o

Doina Secrieru

Share