Polițiștii din Republica Moldova – apreciați la Hag. Iată despre ce e vorba!
Un reprezentant al Centrului pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații și a Procuraturii Generale, au participat la 26 iunie 2017, la atelierul de lucru dedicat schimbului de bune practici în domeniul prevenirii și combaterii provocărilor la automutilare și suicid din spațiul Internet. Seminarul a avut loc la sediul Eurojust din orașul Haga, Olanda, potrivit IGP.
În cadrul atelierului de lucru au participat delegații din mai multe state, precum: Austria, Republica Cehă, Franța, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovakia, Spania, Elveția și reprezentanți din cadrul Europol și Eurojust.
Pe parcursul evenimentului, participanții au prezentat măsurile întreprinse la capitolul prevenirii și combaterii provocărilor de automutilare sau suicid din spațiul Internet, precum și viziunile pentru viitor în ceea ce ține de crearea unui mediu online securizat pentru copiii de pe întreg teritoriul Uniunii Europene și nu numai.
La fel, specialiștii în domeniu au înaintat recomandări către participanți pentru crearea unor grupe multidisciplinare, pe baza exemplului prezentat de reprezentanții din Republica Moldova.
Totodată, a fost propus de a fi creată o bază de date unică internațională, care va fi utilizată ca instrument pentru prevenirea și combaterea răspândirii provocărilor la automutilare sau suicid din spațiul Internet.
Este de menționat, că metodele identificate de către Polița Națională, în special de către Direcția Generală Securitate Publică al IGP, în colaborare cu specialiștii din domeniul prevenirii și combaterii suicidului și alți reprezentanți ai societății civile a fost înalt apreciată atât de către organizatorii evenimentului menționat, cât și de ceilalți participanți, fiind recomandate spre utilizare către celelalte delegații.
În această ordine de idei, atragem atenţia tuturor copiilor, tinerilor și părinţilor/tutorilor asupra seriozităţii problemei menţionate mai sus, pentru a fi precauţi la navigarea în Internet și în special la comunicarea în rețelele de socializare cu persoane necunoscute.
Pentru mai multe detalii cu privire la metodele de protecţie a copiilor în spaţiul Internet, puteţi accesa portalurile www.siguronline.md/, www.internetsigur.md/și www.pentruviata.md/, sau rugăm să ne contactaţi la numerele de telefon: Unitatea de gardă a INI – (022) 577-177; mob. 078710293.
Maria Roșca