Viceministru de Externe: Este necesară aprofundarea cooperării regionale la Marea Neagră în vederea valorificării întregului potenţial instituţional

Viceministru de Externe: Este necesară aprofundarea cooperării regionale la Marea Neagră în vederea valorificării întregului potenţial instituţional

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii a participat joi, 29 iunie 2017, la Istanbul, Turcia, la cea de-a 36-a reuniune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe (CMAE) din statele-membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), desfăşurată sub auspiciile preşedinţiei în exerciţiu a Turciei, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul reuniunii, a fost efectuat un bilanţ al activităţilor desfăşurate pe parcursul mandatului Turciei şi un schimb de opinii privind priorităţile organizaţiei pe termen mediu şi lung. De asemenea, agenda evenimentului a inclus subiecte privind cooperarea pe dimensiunea economică şi sectorială, identificarea modalităţilor de reformare a OCEMN. A fost evocată necesitatea creşterii vizibilităţii Organizaţiei în contextul anului aniversar 2017, când se marchează 25 de ani de la înfiinţarea OCEMN.

În intervenţia sa, viceministrul Darii a reiterat necesitatea aprofundării cooperării regionale la Marea Neagră în vederea valorificării întregului potenţial instituţional pentru a genera proiecte tangibile în domeniile prioritare: cooperarea economică, interacţiunea în domeniul transportului şi infrastructurii, dezvoltarea turismului şi a schimburilor culturale. În acest context, oficialul moldovean a subliniat necesitatea implementării Strategiei Regionale de Facilitare a Comerţului pentru Regiunea OCEMN. De asemenea, el a exprimat susţinerea deplină pentru continuarea procesului de reformare a OCEMN şi a mulţumit preşedinţiei turce pentru eforturile depuse în vederea intensificării cooperării cu alte structuri internaţionale şi regionale.

 

Doina Secrieru

Share