Neweurope.eu, despre cazul lui Șor: lupta împotriva corupției sau căutarea unui „Țap ispășitor” ?
Portalul „neweurope.eu” https://www.neweurope.eu/article/moldova-addressing-corruption-legal-scapegoating/ a publicat un material de analiză despre cazul lui Ilan Șor și arestul de lungă durată a acestuia. Autorii materialului, chiar din titlu își pun întrebarea cu referire la cazul primarului de Orhei: aceasta este lupta împotriva corupției, sau căutarea unui „Țap ispășitor”?, potrivit unui comunicat de presă al Partidului Șor.
În materialul de analiză se vorbește despre scrisoarea deputatului European, Lorenzo Fontana, adresată Parlamentului Republicii Moldova, Guvernului și Procuraturii Generale, prin care europarlamentarul își arată îngrijorarea cu privire la încălcarea drepturilor și libertăților lui Ilan ȘOR, fapt care a stârnit nemulțumiri din partea procurorului anticorupției, Viorel Morari, suspectând deputatul de un interes deosebit în acest caz.
În același timp, potrivit autorului articolului, un astfel de interes din partea deputatului european este firesc, având în vedere atenția instituțiilor europene în dezvoltarea statului de drept în Republica Moldova, și mai ales transparența procesului de finanțare a reformelor din partea Uniunii Europene. Totododată, ancheta și circumstanțele cazului pe care a fost arestat Ilan ȘOR, ridică o serie de întrebări și probleme, care nu pot fi trecute cu vederea de către partenerul european al RM.
În primul rând, autorii materialului fac referire la problema unui proces inechitabil în cazul „ȘOR”, în special, faptul că martorii apărării sunt audiați în doar două săptămâni, iar martorii acuzatorului sunt audiați într-un an de zile. De asemenea, din cererile a 20 de martori depuse de apărare au fost aprobați doar 6 martori.
Publicația face referire și la faptul că, datorită contribuției și informațiilor furnizate de Ilan ȘOR a fost posibilă dezvăluirea unor scheme de corupție în eșaloanele superioare ale puterii, fiind condamnat ex-premierul Republicii Moldova, dar în același timp, Ilan ȘOR, cel care a oferit informații și a conlucrat cu ancheta în acest sens, continuă să se afle în arest preventiv aproape un an de zile.
Presiunea asupra primarului de Orhei, în opinia colegilor săi, este aplicată în scopul de a pune piedici unui tânăr politician, care intenționează să schimbe viața în bine a cetățenilor Republicii Moldova.
Autorii materialului consideră că este firesc și logic ca deputații europeni să monitorizeze astfel de cazuri,în special după ce au primit mai multe informații despre cazul ȘOR de la colegii săi, care au efectuat o vizită oficială la Parlamentul European la data de 13 iunie, unde au avut o serie de întrevederi cu oficialii europeni pe această problemă.
Amintim că, săptămâna trecută, portalul de talie internațională, „Euroreporter”, specializat în știri despre activitățile Parlamentului European a publicat un material dedicat în exclusivitate primarului de Orhei, Ilan ȘOR, în cadrul căruia au fost relatate acțiunile și reformele implementate în calitate de politician și primar – https://www.eureporter.co/frontpage/2017/06/14/damaged-democracy-in-moldova/.
Doina Secrieru