Eticheta produselor alimentare destinate comercializării ar putea fi completată cu noi informații
Eticheta produselor alimentare destinate comercializării ar putea fi completată cu noi informații. Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat, în ședința de miercuri, proiectul legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Potrivit autorilor, eticheta va conține obligatoriu denumirea produsului alimentar și lista ingredientelor și va fi armonizată cu cerințele europene. În premieră, va include lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici care provoacă alergii sau intoleranţă. La fel, pentru prima dată va fi obligatorie o declaraţie nutriţională. Nu vor lipsi cantitatea netă de produs alimentar, data durabilităţii minimale sau data-limită de consum. Totodată, autorii propun să fie exclusă de pe etichetă data fabricării.
Proiectul prevede impunerea etichetării obligatorii a produselor alimentare autohtone și de import într-o manieră clară şi lizibilă, pe înţelesul consumatorului. Noua lege va stipula expres mărimea caracterelor de scriere a etichetei.
Membrii Comisiei s-au arătat nemulțumiți că proiectul nu prevede etichetarea produselor genetic modificate și a celor ecologice.
În aceeași ședință, deputații au audiat informația despre situația Întreprinderii de Stat ”Stațiunea Tehnologico-Experimentală Pașcani”, fondator al căreia este Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și care, în urma reorganizării, a acumulat mai multe datorii. În context, membrii Comisiei au decis crearea unei subcomisii care va examina situația creată, inclusiv va face vizite de documentare, precum și va înainta propuneri de modificare a legislației, dacă va fi necesar.
Toate proiectele discutate în cadrul Comisiei urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului.
Doina Secrieru