Expert: Formula perfectă ar fi să fie limitat în totalitate accesul la televiziunile rusești

Expert: Formula perfectă ar fi să fie limitat în totalitate accesul la televiziunile rusești

Cunoscutul expert în drept constituțional, Vitali Catană consideră că proiectul de combatere a propagandei prin intermediul posturilor tv străine, înaintat de PD, presupune apărarea spațiului informațional și asigură exercitarea suveranității statului Republicii Moldova.

Contactat de www.oficial.md pentru a afla poziția vizavi de acest proiect de lege, Vitali Catană a precizat că „formula perfectă ar fi să fie limitat în totalitate accesul la televiziunile rusești”.

„Înainte de a veni această inițiativă, eu am fost printre cei care am pledat pentru limitarea accesului posturilor rusești. Piața noastră informațională s-a format până la apariția legii cu privire la audiovizual, când a intervenit legea exista deja o piață informațională care funcționa haotic și pe baza la ceea ce se afla atunci”, a precizat analistul.

În context, Catană afirmă că, accesul la informație se stabilește de către stat, iar acest proiect reprezintă „un compromis din partea Moldovei”. „Spațiul informațional reprezintă un element al suveranității statului și este firesc ca statul să reglementeze tot ce se întâmplă pe teritoriul său. S-a ajuns la un compromis, se lasă accesul, fiind doar mai restrâns. Formula perfectă ar fi să fie limitat în totalitate accesul la televiziunile rusești. Spațiul informațional reprezintă un element al teritoriului Republicii Moldova, este supus suveranității și nu poate fi oprit cu dreptul la opinii sau pluralism din Rusia”, a conchis el.

Vitali Catană s-a referit, totodată, la relațiile moldo-ruse în contextul limitării accesului în spațiul informațional, dar și la televiziunile din Republica Moldova, care transmit în întregime emisiunile rusești. „Relațiile noastre deja sunt tensionate, noi suntem în situația că avem mai mult de pierdut. Încă nu am răspuns pe măsura în care Rusia deja a acționat împotriva Republicii Moldova. Este o chestie aberantă, atunci când aud că legea respectivă ar limita pluralismul de opinie și dreptul la informare. Eu nu știu ce treabă are Federația Rusă cu drepturile cetățenilor moldoveni în momentul în care un post de televiziune din Moldova este obligat să aibă emisiuni proprii, tocmai în sensul protecției dreptului la opinie. Dreptul la opinie înseamnă și dreptul de a nu avea această părere, însă dacă nu o au, nu au decît să închidă postul respectiv și să-și caute un alt lucru. S-a mers pe formula Țărilor Baltice – se intervine punctual acolo unde problema este vizată în mod direct”, a spus el.

Mihaela Conovali

Share