Banca de Economii a revenit în proprietatea statului

Banca de Economii a revenit în proprietatea statului

Banca de Economii a revenit în proprietatea statului joia trecută, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie. Declarația fost făcută de Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu.

Potrivit lui, mai multe detalii vor fi  după publicarea deciziei Curţii Supreme de Justiţie cu privire la anularea majorării capitalului social al Băncii de Economii din luna august 2013. “Ceea ce este important că Statul deţine, din nou, cota majoritară de 56.13 la sută din capitalul social al Băncii de Economii. Aceasta este, dacă vreţi, noutatea de bază şi cea care a generat, în special, acţiunile noastre ulterioare”, a precizat el.

Drăguțanu a spus că, în acest moment statul controlează din nou pachetul majoritar de la Banca de Economii, iar Banca Naţională a Moldovei a trebuit să intervină prompt, să instituie administrarea specială la Banca de Economii  şi să preia gestionarea băncii până la numirea unui nou consiliu de administraţie.

“Pe perioada administrării speciale, drepturile şi obligaţiile acţionarilor, Consiliului, Comitetului de Conducere, Preşedintelui interimar şi ale administratorilor Băncii de Economii sunt suspendate şi sunt exercitate de administratorul special, numit de Banca Naţională. Aşadar, în acest moment BNM se află în procedura de preluare a administrării Băncii de Economii. Primul lucru pe care l-am făcut, cum era şi firesc, am avut grijă ca ‎instituirea administrării speciale să  nu perturbe activitatea băncii. Activitatea Băncii de Economii se desfăşoară în regim normal”, a menționat demnitarul.

Draguțanu a accentuat că, cel mai important lucru este că Banca de Economii este din nou a Statului şi că Guvernul, împreună cu Banca Naţională, și că vor face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea băncii. “Până la numirea noului Consiliu al Băncii de Economii, unde Statul va avea majoritatea, Administratorul special, sub supravegherea directă a BNM, va asigura buna funcţionare şi integritatea activelor băncii, va micşora cheltuielile băncii şi va veghea asupra siguranţei mijloacelor deponenţilor băncii”, a precizat el.

Doina Secrieru

Share