Astăzi este Ziua Mondială a Mediului
Ziua Mondială a Mediului (World Environment Day) este sărbătorită, în fiecare an, la data de 5 iunie. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1972, cu prilejul Conferinței de la Stockholm privind Mediul, care s-a desfășurat în perioada 3-14 iunie și a reunit reprezentanți din 113 țări.
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), agenție ONU care coordonează activitățile de mediu, recomandă în fiecare an tema pentru acțiunile desfășurate cu prilejul Zilei mondiale a mediului.
Tema din 2017 este „Conectarea oamenilor la natură”, ce ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în aer liber și în natură, să apreciem frumusețea și importanța sa și să avansăm în chemarea de a proteja Pământul.
În ultimele decenii, progresele științifice, precum și problemele de mediu crescânde, cum ar fi încălzirea globală, ne ajută să înțelegem nenumăratele modalități prin care sistemele naturale sprijină propria noastră prosperitate și bunăstare. Miliarde de oameni din mediul rural din întreaga lume își petrec fiecare zi lucrătoare „legată de natură” și apreciază pe deplin dependența de aprovizionarea cu apă naturală și modul în care natura le oferă mijloacele lor de trai sub forma unui sol fertil. Acestea sunt printre primele care suferă atunci când ecosistemele sunt amenințate, fie prin poluare, schimbări climatice sau supraexploatare. În agenda evenimentelor desfăşurate în această zi la nivel mondial se includ un șir de activităţi care contribuie la promovarea principiilor de protecție a mediului înconjurător, de înverzire a și de dezvoltare durabilă a vieţii umane cum ar fi: conferințe naționale și internaționale, parade ale bicicliştilor, raliuri stradale, concerte în aer liber, concursuri şcolare de eseuri, postere, desene şi poezii, eforturi de reciclare, campanii de salubrizare, amenajare și colectare a deşeurilor etc.
Ziua Internațională a Mediului readuce în actualitate problemele de mediu și are scopul major de a-i face pe cetățeni să conștientizeze că starea mediului ambiant şi utilizarea durabilă a resurselor naturale influenţează direct nivelul şi calitatea vieţii populaţiei. Responsabilitatea față de protecția mediului îi revine fiecăruia dintre noi și doar prin eforturi și acțiuni comune putem schimba starea de lucruri spre mai bine.
Amintim că, disciplina opţională Educaţia ecologică a fost inclusă în programul şcolar pentru pentru anul de învăţământ 2015-2016. Ministerul Mediului și cel al Educației au lansat iniţiativa de editare şi distribuire gratuită în toate instituţiile de învăţământ general manualului şi a ghidului pentru învăţători şi profesori, destinat predării adecvate a disciplinei. Această disciplina va dezvolta competenţe durabile pe dimensiunea protecţiei mediului înconjurător, precum şi prin responsabilizarea cetăţenilor, în contextul utilizării raţionale a resurselor naturale şi a conservării biodiversităţii.
Anul acesta, Ziua Mediului a fot sărbătorită la data de 4 iunie la Valea Morilor, iar vizitatorii evenimentului au avut parte de expoziții (biciclete retro, machete de tehnologii eco inventate de copii, biohumus, cazane pe biomasă, exponate din Grădina Botanică, Cartea Roșie), târg cu produse naturale și prietenoase mediului, au putut să calculeze câți copaci datorează personal planete și să participe la mai multe ateliere tematice.