(INTERVIU) Ana Guțu: „Unirea se poate produce foarte rapid în urma unor evenimente regionale neașteptate”

(INTERVIU) Ana Guțu: „Unirea se poate produce foarte rapid în urma unor evenimente regionale neașteptate”

În cadrul unui interviu acordat portalului Oficial.md, președintele Partidului Unionist Dreapta, Ana Guțu, profesor universitar și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a vorbit despre ce a stat la baza creării unui nou partid unionist, despre piedicile în calea Unirii RM cu România, consolidarea forțelor unioniste, dar și despre alte aspecte importante în privința Unirii.

O.: Ce a stat la baza deciziei Dvs. de a demara, împreună cu Partidul Unităţii Naţionale, procesul de consolidare a forţelor unioniste?

A.G.: Partidul Unionist Dreapta mereu a pledat pentru unificarea entităților unioniste în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. De aceea, după ce Anatol Șalaru a fost demis, și după ce a anunțat intenția creării unui partid unionist, am decis să-l contactez pentru a discuta detaliile unei posibile fuziuni a ambelor echipe.

O.: În ce măsura credeți că veți reuși să coagulați forțele unioniste din RM?

 A.G.: Care va fi reușita – o vor arăta acțiunile noastre, este bine că deja două echipe și-au dat mâna, vom invita și ceilalți unioniști la masa tratativelor de unificare.

O.: Procesul de consolidare a forţelor unioniste ar trebui să vizeze doar partidele politice sau şi organizaţiile societăţii civile? 

A.G.: ONG-urile unioniste sunt o pepinieră de viitori politicieni, de aceea, tinerii  care vor decide să se implice politic în partidul unionist consolidat – sunt bineveniți să o facă.

O.: Care sunt cele mai mari piedici în calea Unirii RM cu România?

A.G.: Cea mai mare piedică în calea Unirii RM cu România este mentalitatea socială stigmatizată de propaganda rusă – mentalitate care nu s-a debarasat de schizofrenia identitară. Lipsa unei memorii istorice și genetice la masa critică de cetățeni ai RM este și ea un mare impediment. De fapt, lupta pentru Unire cu România este lupta pentru mințile oamenilor, care trebuie trezite din somnul monstruos al uitării. Lupta pentru Unire este îmbogățirea spirituală, care, poate mai puțin este invocată, atunci când vorbim despre beneficiile Unirii.

O.: Cum poate fi crescută opţiunea unionistă în societatea moldovenească?  

A.G.: Prin educație și comunicare eficientă, în spiritul adevărului științific și nu al minciunii, care, din păcate, mai este la ea acasă în RM.

O.: Ce ar trebui să facă clasa politică de la București pentru realizarea Unirii?

A.G.: Clasa politică de la București trebuie să fie consolidată pe problema necesității Unirii RM cu România, pentru această e nevoie de un al doilea Pact Snagov, dacă doriți, în care să fie clar stipulat angajamentul promovării de către toate partidele politice din România a Unirii pe dimensiunea internațională, deoarece România e o țară puternică, țară membră UE și NATO, o țară care contează în regiune și în Europa.

O.: Mai este loc pentru noi proiecte unioniste în RM?  

A.G.: Loc trebuie să fie pentru diferite proiecte politice, pluripartitismul este marca democrației, partidele se nasc, mor, se reîncarnează – acest proces este unul normal, doar că cetățenii din RM sunt mai puțin obișnuiți cu fenomenele democratice, ei încă poartă amprenta trecutului totalitar comunist și își mai doresc un singur lider, un singur partid la guvernare. Dar, totodată, ținând cont că dreapta din RM a fost mereu divizată, pentru unioniști este imperios necesar să se unească într-o forță puternică pentru a da lovitura decisivă – Unirea RM cu România.

O.: În câți ani s-ar putea produce obiectivul unirii?

A.G.: Nu aduce anul cât aduce ceasul, Unirea se poate produce foarte rapid  în urma unor evenimente regionale neașteptate, sau poate lua mai mulți ani, deoarece Unirea este, în același timp, și un eveniment punctual, dar și un proces de armonizare a tuturor segmentelor din RM cu cele din România – legislativ, social, economic, instituțional, teritorial-administrativ, politic, partinic, juridic.

Mihaela Conovali

Share