(INTERVIU) Lilian Carp: „Putem fi parte a UE, doar fiind parte din România”

(INTERVIU) Lilian Carp: „Putem fi parte a UE, doar fiind parte din România”

În cadrul unui interviu acordat portalului OFICIAL, deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp, a vorbit despre capacitatea politicienilor de a uni electoratul unionist, despre eventualul referendum privind Unirea din 2018, dar și alte aspecte importante ce se referă la activitatea forțelor unioniste și la Unirea R.Moldova cu România.

O.: Dle. Carp, aţi putea da o apreciere, în baza propriilor observaţii, a cotei pe care o are curentul unionist în societatea moldovenească la acest moment?

L.C.: Curentul unionist este în creștere, deoarece Guvernul României și-a schimbat politica în privința Republicii Moldova. Nu este o politică doar declarativă, dar și o politică de investiții. În fiecare a doua grădiniță vedem că vine câte o nouă tranșă de bani, o să avem 7 grădinițe din 10, care au beneficiat din granturile României. Aceasta aduce la creșterea numărului unioniștilor în RM sau a celor care își doresc unirea cu România.

O.: Ce forţă politică credeţi că are capacitatea de a uni electoratul unionist?

L.C.: Din păcate, acum forțele unioniste sunt dispersate, avem mai multe partide politice care promovează unirea. La etapa actuală este Partidul Liberal, care este în „opoziție” față de celelalte partide politice, totodată – unioniștii nu au o opțiune, fiind dezamăgiți de mai multe acțiuni ale partidelor unioniste. Aceste partide trebuie să convingă unioniștii că ei sunt alternativa și pot duce o politică pentru a putea integra RM în România.

O.: Recent, unele forţe politice unioniste (Dreapta şi PUN) au declarat că încep un proces de consolidare. Ce părere aveţi?

L.C: Este un pas corect din partea lor, sunt două partide noi, care au încercat să se afirme în alegerile prezidențiale și nu prea le-a reușit. Întotdeauna când ai un eșec în alegerile prezidențiale, pentru a da o nouă viață mișcării – trebuie să se unească forțele, astfel vor fi mai puține partide și nu va exista această dispersare.

O.: E posibil de identificat o formulă ca forţele unioniste să participe în comun la următoarele alegeri parlamentare? 

L.C: Dacă se vor depăși anumite orgolii și frustrări, nu este exclus că poate fi găsită o soluție pentru a merge pe o singură cale. Este foarte complicată această acțiune, dar nu este imposibilă. Noi știm că aproape din toate partidele unioniste care sunt create, liderii care îi conduc au făcut parte dintr-un singur partid – PL, există această reticență și în comunicare între acești lideri. Dacă nu va fi acest dialog, există riscul să avem mai puțini unioniști în viitorul Parlament.

O.: Care ar fi beneficiile pentru cetățeni, dacă Unirea cu România s-ar realiza din nou?

L.C: În primul rând, vorbim de sistemul judiciar, atunci când acesta este corect – ești în siguranță că nu vei fi tras la răspundere pe criterii politice sau interese economice. Acesta este cel mai important lucru și este un impuls la dezvoltarea economică. Următorul beneficiul ar fi securitatea, automat vom fi sub umbrela NATO, nu vom fi în pericol că mâine sau poimâine Armata Rusă poate să ajungă la Chișinău. În al treilea rând – modernizarea, fiindcă România trece prin acest proces, odată cu aderarea la NATO și UE. Basarabia pe deplin ar beneficia de aceste lucruri, care ar avea doar avantaje pentru RM.

O.: În plan social, cum se va schimba viața cetățenilor?

L.C: Asistența socială din România, după calitate, depășește ceea ce este în RM, vorbim de pensii, salarii, posibilități ca statul să poată, din punct de vedere social, să intervină pentru a putea garanta fiecăruia șanse egale la viață bună în statul român.

 O.: Cum vedeți realizarea Unirii Republicii Moldova cu România? Unii pledează pentru un referendum, alţii – pentru o integrare graduală pe domenii etc.. Dvs. ce părere aveţi?

L.C: Nu există o formulă magică despre cum ar putea avea loc unirea. Primul pas care trebuie să-l întreprindem este racordarea legislației RM la legislația din România. Totodată, este un plan de lungă durată, în care partidele și forțele unioniste trebuie să muncească zi de zi pentru a crește acest procent. Astăzi vedem că în sondaje sunt deja 24% și acest procentaj a crescut în ultimii 3 ani de zile. În 6-7 ani de zile putem avea o majoritate pro-unionistă, care să depășească 52 la sută, atunci se poate realiza și un referendum.

O.: Pe cât de oportun vi se pare un referendum de unire a RM cu România în 2018, an simbolic din punct de vedere istoric?

L.C: Acest referendum nici nu ar trebui să fie, odată ce tratatul Ribbentrop-Molotov este anulat, automat România trebuie să-și intre în drepturi asupra acestui teritoriu. Din păcate, în 1992 România a preferat să recunoască independența și nu să-și ceară dreptul asupra acestui teritoriu. În 2018 dacă vom avea o majoritate a populației, care își dorește acest referendum, atunci putem merge pe această cale, în caz  contrar – riscăm să dăm voie liberă forțelor ruse din RM, care au „spălat” creierii cetățenilor noștri, precum că populația nu-și dorește unirea.

O.: În genere, aţi putea face un pronostic când Moldova se va uni cu România, dar şi un pronostic când R. Moldova va adera la UE?

L.C: De aderare la Uniunea Europeană este greu de vorbit, consider că putem fi parte a UE, doar fiind parte din România. Acest lucru poate avea loc, dacă se muncește pentru convingerea populației, în 5-7 ani de zile.

O.: Care credeţi că ar fi reacţia marilor puteri ale lumii în caz de unire a RM cu România?

L.C: Cunoaștem că, fără a „bate” la ușa UE pentru a avea această susținere – este greu de a recunoaște această Unire. Așa a avut loc și în 1859, când a avut loc Mica Unire, în 1918 – Marea Unire, a fost un proces foarte complicat în plan extern și noi știm că doar prin aliați puternici putem avea susținerea unirii RM cu România.

Mihaela Conovali

Share