(INTERVIU) Iurie Ciocan: „Principala investiție în următorii ani ar trebui să fie în fortificarea capacităților umane”

(INTERVIU) Iurie Ciocan: „Principala investiție în următorii ani ar trebui să fie în fortificarea capacităților umane”

În cadrul unui interviu acordat portalului OFICIAL, șeful Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a vorbit despre activitatea instituției, despre reforma Guvernului, dar și alte aspecte importante.  

O.: Dle. Ciocan, ați surprins opinia publică atunci când ați fost numit șef al CIR. Cine v-a făcut oferta? De ce ați acceptat-o?

I.C.: Propunerea a venit direct de la domnul Filip – în cadrul unei discuții mi-a propus această poziție. Pentru mine este o nouă provocare, un domeniu pe muchia atenției opiniei publice, care necesită foarte multă atenție și dedicație. Din ce în ce mai mult îmi place munca care o fac.

O.: Practic, construiți de la zero această structură. Oferiți-ne detalii: câte subdiviziuni, angajați, buget? Dvs. veți avea adjuncți?

I.C.: Noi venim în suportul Guvernului, în reformarea instituțiilor și în acest sens, noi singuri tindem să fim foarte mobili, să nu creăm direcții, departamente sau structuri. Încercăm să păstrăm mobilitatea maximă, atrăgând în echipă cei mai performanți experți care sunt astăzi în RM. Beneficiind de asistența internațională și expertiza internațională, putem pune pe hârtie anumite proiecte de modernizare a sistemului de administrare publică în RM.

ciocan1

O.: De ce este necesar acest Centru? Cu ce mai concret vă ocupați?

I.C.: La etapa actuală asemenea instituție ar trebui să existe, dacă examinăm stadiile care au trecut printr-o restructurare a programului de reformare, practic, majoritatea statelor și-au creat unitățile acestea de implementare a reformelor. Cum funcționează centrul? Este o echipă de experți, care reacționează la diverse situații, în cazul dat avem sarcina majoră de a propune soluții de modernizare a structurii Guvernamentale. Echipa noastră acum se încadrează plenar în implementarea acestui proiect. Implementarea ar însemna pregătirea proiectelor de legi, pregătirile proiectelor de pregătire de Guvern, promovarea spre aprobarea acestora și, ulterior, implementarea și oferirea întregului suport necesar, pentru a implementa aceste planuri. Echipa Centrului de Implementare a Reformelor vine cu întreg suportul pentru a facilita reforma internă în cadrul instituției. Experții noștri mai participă la unele grupuri – cum ar fi grupul pe elaborarea legii cu privire la salarizarea în domeniul public, reforma în domeniul spitalicesc sau reforma în domeniul medicinei primare.

O.: Bănuim că ați făcut o evaluare a proiectelor ce țin de reformarea țării, ce se implementează cu susținerea donatorilor străini. Despre câte proiecte e vorba, ce buget e alocat?

I.C.: Fiecare minister și autoritate publică au proiecte în derulare, inclusiv cu suportul donatorilor internaționali. Am făcut o evaluare la aceste programe și scopul nostru este să nu dăunăm implementării acestor proiecte internaționale, pentru că ele – în mare majoritate, vin în suportul RM. Ce ține de activitatea centrului, noi suntem susținuți financiar de Guvern și de o fundație susținută de Guvernul German.

O.: Care e domeniul unde se investește cel mai mult pentru reformare? În care domeniu e foarte necesar de alocat surse suplimentare?

I.C.: În creșterea capacității umane, în primul rând, trebuie de investit foarte mult. Noi multă lume am pierdut-o din vizorul Guvernamental, pentru că specialiștii bine pregătiți, care s-au format, inclusiv în cadrul ministerelor sau departamentelor, pornind de la slaba motivație care o au, au fost nevoiți să plece în sectorul privat. Principala investiție în următorii ani ar trebui să fie în fortificarea capacităților umane, pentru că orice structură cât de bine nu ar fi pregătită, ea ulterior trebuie administrată.

O.: Știm că unele structuri ale statului nu au capacitatea de atrage resurse externe, de a le valorifica. CIR va oferi asistență în acest sens?

I.C.: Experții care sunt astăzi încadrați în centru au o bună experiență în managementul proiectelor internaționale. La etapa actuală, preocupările noastre sunt axate pe elaborarea și implementarea unei noi arhitecturi guvernamentale, pentru a oferi posibilitatea Guvernului să aibă la îndemână toate instrumentele necesare pentru a promova creșterea economică în RM.

O.: Reforma Guvernului, despre care se discută atât de mult, când mai exact va avea loc? Ce se va întâmpla cu actualii miniștri și viceminiștri?

I.C.: Partidele de la guvernare și-au asumat această reformă, Prim-ministrul, public, a declarat că se va purcede la faza de implementare. Am făcut publică noua elaborare a legii cu privire la Guvern. Din acest moment a demarat, nemijlocit, partea de implementare a reformei. O parte din actualii miniștri își vor pierde serviciul, vor rămâne în viitoarea componență 9 ministere. Formula nouă elaborată nu presupune funcții de viceminiștri și funcții politice în Guvern, vor fi fortificare funcțiile de secretar de stat, va fi divizată activitatea politică și managerială administrativă în cadrul ministerelor. Revenim la un algoritm al administrației publice centrale, specificul unor state democratice europene.

ciocan

O.: În opinia Dvs., care sunt cele mai importante reforme pe care Guvernul trebuie să le realizeze în regim de urgență?

I.C.: Tot ce facem noi acum, eu am fermă convingere că trebuia să se facă 20 de ani în urmă. Noi am ratat acest timp din diferite circumstanțe, acum dorim să mergem pe metodele celor mai bune practici. Nu ne dorim o evoluție lentă, care va dura încă 20 de ani, noi avem nevoie de progrese foarte rapide. Care sunt prioritățile noastre majore? Sigur că reforma Guvernului este  pe listă numărul 1, pentru că Guvernul și Ministerele sunt instituțiile care administrează activitățile publice în RM. Anume Guvernul creează climatul de activitate antreprenorială în RM, anume instituțiile guvernamentale arată cum se pot mișca lucrurile. Următorii pași, cred că, ar fi  reforma teritorial-administrativă și reforma în administrarea publică locală.

O.: Ce vă propuneți să realizați până la finele anului 2017? Ce planuri de viitor aveți?

I.C.: Aș vrea să văd sfârșitul anului 2017 cu un buget în baza unei noi structuri guvernamentale, un proiect de buget pentru anul 2018, aș vrea să văd ministerele deja compilate într-o nouă structură și să văd finalizată procedura de selecție a cadrelor în ministere și anume – în baza principiilor de profesionalism.

O.: Cum îmbinați activitatea de membru CEC cu funcția respectivă?

I.C.: Încerc să găsesc timp și pentru munca în cadrul CEC, care este o muncă la fel de interesantă pentru mine, așa cum a fost întotdeauna. Aceasta este o muncă în care eu m-am regăsit în ultimii 13 ani, fac parte din echipa CEC, depun tot efortul  pentru a promova și activitatea electorală.

O.: Ce nu cunoaște lumea încă despre Iurie Ciocan?

I.C.: Eu cred că majoritatea lucrurilor deja au fost scoase la iveală și pot să-mi permit deja luxul să muncesc la sânge rece, indiferent de oricare emoție și faptul că unii se simt lezați că vor pierde jobul. Eu încerc să muncesc în afara acestor emoții, să văd clar scopurile și să merg înainte în implementarea reformelor.

Mihaela Conovali

 

Share