Igor Dodon: R.Moldova împărtășește viziunea cu privire la necesitatea corectării activității OCEMN
Președintele Republicii Moldova a rostit un discurs în cadrul Summitului Aniversar al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre.
Vă prezentăm mai jos mesajul integral al Președintelui Igor Dodon.
”Stimate Domnule Președinte,
Doamnelor și Domnilor,
Înainte de toate doresc să aduc sincere mulțumiri Domnului Recep Tayip Erdogan, Președintele Republicii Turcia, pentru primirea caldă și organizarea excelentă a actualului Summit aniversar al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre.
Apreciem înalt eforturile și rezultatele activității colegilor noștri din Turcia care au elaborat și au implementat o agendă serioasă și consecventă în perioada în care Republica Turcia a deținut Președinția Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, în primul semestru al anului 2017. Republica Moldova consideră mandatul Turciei în cadrul OCEMN drept unul de succes.
Moldova participă activ la diferite formate de cooperare regională. Țin să menționez că țara noastră este membru al Comunității Statelor Independente, colaborează cu țările Uniunii Economice Eurasiatice în cadrul Memorandumului semnat recent cu Comisia Economică Eurasiatică, dezvoltă relațiile de cooperare cu țările Uniunii Europene în conformitate cu Acordul de Asociere etc.
Noi acordăm o importanță deosebită participării la OCEMN, în special pe asemenea dimensiuni, cum ar fi comerțul, transportul, energetica, educația, cultura, știința, combaterea terorismului și a traficului de ființe umane.
În calitatea sa de Președinte al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre Republica Turcia păstrează continuitatea în activitatea organizației, contribuind la promovarea inițiativelor și proiectelor demarate în timpul președinției în exercițiu a Federației Ruse și Serbiei. Noi susținem opțiunea Turciei, orientată spre realizarea Programului de cooperare economică și consolidarea interacțiunii dintre țările membre ale Organizației în domeniul agriculturii și agroindustriei.
De asemenea, apreciem pozitiv eforturile de dezvoltare a colaborării în domeniul comerțului, în special cele ce țin de implementarea „Strategiei de Facilitare a Comerțului pentru Regiunea OCEMN”. Spațiul comercial al țărilor membre ale OCEMN are o importanță majoră pentru dezvoltarea comerțului exterior al Republicii Moldova. Exporturile din Moldova către aceste țări au constituit în anul 2016 circa 48% din totalul exportului moldovenesc, iar importurile din aceste țări au însumat circa 46% din ansamblul importurilor.
Merită să fie aprobată și susținută ideea elaborării unor mecanisme practice în vederea eliminării barierelor netarifare pentru comerț și simplificarea procedurilor de trecere a frontierelor în regiune. În opinia noastră, este justă implicarea în această activitate a comunităților de afaceri din țările membre.
Țara noastră este de asemenea interesată în continuarea cooperării în domeniul transporturilor, precum și în inițierea unor proiecte cum ar fi BSEC Permit System, Black Sea Ring Highway şi Motorways of the Sea.
Republica Moldova salută elaborarea unor mecanisme noi, care să contribuie la identificarea unor soluţii financiare viabile pentru pregătirea şiimplementarea proiectelor concrete. În acest sens, sperăm că decizia Federației Ruse de a oferi 1 milion de dolari pentru elaborarea proiectelor în cadrul Instrumentului de Facilitare şi Promovare a Proiectelor (Project Promotion Facility), va contribui la implementarea unor proiecte concrete şi va servi drept exemplu pentru alte state membre.
Noi vom susţine iniţiativele care vin să intensifice procesele de colaborare în domeniile prioritare, precum cooperarea economică, eficienţa energetică, interacțiunea în domeniul transportului şi infrastructurii, protecţiamediului ambiant din bazinul Mării Negre, dezvoltarea turismului şi schimburilor culturale. Considerăm că în acest sens un rol aparte îl joacă proiectele comune ale OCEMN cu partenerii din Uniunea Europeană, dar şi cu alţi parteneri.
Doamnelor și Domnilor,
În anul curent, Organizația Cooperării Economice a Mării Negre marchează 25 de ani de la constituire. Este un motiv serios pentru efectuarea unor bilanțuri și selectarea unor direcții de perspectivă pentru continuarea colaborării între statele noastre.
Totodată, apreciind înalt rezultatele activității OCEMN în această perioadă, Republica Moldova împărtășește viziunea cu privire la necesitatea corectării activității Organizației, în scopul de a eficientiza această entitate şi a-i conferi o mai mare atractivitate pentru alte țări și asociații internaționale.
Suntem cu toții martori accelerării dinamicii proceselor politice, economice și sociale. Aceste procese se produc și la nivel mondial, și în majoritatea țărilor. În aceste condiții este nevoie de o concordanță a activităţiiOrganizației cu evoluţiile mediului politic, economic, social de pe arena internaţională şi regională.
Sînt convins că OCEMN dispune de rezerve și potențial în vederea avansării cooperării dintre statele membre la un nivel calitativ superior, care să cadreze cu cerințele lor concrete și să amplifice realizarea tuturor proiectelor și programelor.
Prin intensificarea și aprofundarea legăturilor economice între țările membre ale Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, precum și cu alte entități internaționale, cu certitudine, vom putea obține performanțe în domeniu, în beneficiul țărilor și popoarelor noastre.
Vă mulțumesc.”