Proiect inedit, lansat în premieră de Serviciul Vamal. Vezi despre ce este vorba
De ziua Internațională a Muzeelor, Serviciul Vamal lansează în premieră un proiect inedit, intitulat generic ”Piese din Colecție_Exponatul săptămânii”, în cadrul căruia, în fiecare săptămână, Serviciul Vamal va posta pe pagina de Facebook a instituției o imagine cu câte o piesă din cele mai renumite colecții ale Muzeului Serviciului Vamal.
Potrivit unui comunicat de presă, muzeul Serviciului Vamal a fost fondat în anul 2007 și face parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale. Fondatorul Muzeului este colecționarul Petru Costin, angajat al Serviciului Vamal și deţinător al recordului Guinness pentru cea mai numeroasă colecție de potcoave din lume – 3200 bucăți.
Este impresionantă și varietatea colecțiilor vernisate în sălile Muzeului, vizitatorii având ocazia să vadă obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie, heraldică etc. Astfel, la Muzeu pot fi văzute arme de foc, săbii orientale și europene, pumnale, cuțite de vânătoare, baionete din oțel și unelte de muncă sau icoane – obiecte de valoare istorică și culturală ce datează din epoca de piatră până în sec. XX.
De asemenea, muzeul deține o vastă colecţie de chipiuri, berete și uniforme ale diferitor instituții vamale și de forță din întreaga lume, care numără, în total, peste 1 200 de exemplare.
O altă colecție renumită este compusă din steaguri de luptă istorice, fiind deținute 35 de drapele ce reprezintă stindarde din perioada unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Mihai Viteazul. Grație conlucrării avute cu mai mulți istorici și oameni de știință, dar și datorită diferitor materiale de arhivă și cărți pe care le-a studiat, acesta a reușit să recompună o colecție autentică și valorosă de steaguri istorice, cel mai vechi – drapelul geto-dacic, datând din secolul al II-lea î.Hr.
Serviciul Vamal a decis să demareze proiectul prin prezentarea uneia dintre cele mai vernisate piese din colecție – Steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare, care, împreună cu Drapelul Domnesc al Voievodului au deschis parada militară de anul trecut, consacrată celebrării a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Steagul reprezintă o replică identică a celui original, executat minuțios, recompus cu mari eforturi timp de 12 ani de către fondatorul Muzeului Serviciului Vamal, colecționarul Petru Costin, după toate rigorile științifice.
Maria Roșca
Nu degeaba ambasadorul SUA in Moldova, J.Petit a declarat ca Vama a cunoscut cele mai eficiente reforme. Dar mai este mult de munca fapt ce a fost mentionat si de P.Filip in timpul ultimei sedinte a Guvernului.
Intai s-a facut curatenie, pe urma s-au eficientizat serviciile, iar acum Sistemul Vamal se orienteaza si spe promovare si comunicarea cu cetatenii. O institutie ce si-a revenit in ritm rapid dupa ce a fost aproape distrusa de Filat!
Am fost în orășelul European din grădina publică Ștefan cel Mare pe 13 mai, era și serviciul vamal cu un cort acolo, unde erau expuse mărfuri de contrabandă reținute de vameși, poate și așa poze să pună vama pe pagina sa de facebook, a ?