În R. Moldova va fi dezvoltat serviciul de reabilitare auditivă cu aplicarea implantului cohlear
Serviciul de reabilitare auditivă a copiilor cu aplicarea implantului cohlear va fi dezvoltat în țara noastră în următorii ani. În prezent, tratamentele sunt efectuate peste hotare sau în țară, de către specialiști străini. Subiectul a fost discutat în cadrul unei conferințe internaționale, care a reunit audiologi din Republica Moldova, Belgia, Germania și România, potrivit unui comunicat de presă.
Până în prezent, 40 de copii din țara noastră și-au redobândit auzul după ce au beneficiat de implant cohlear. Costurile intervențiilor au fost acoperite de Ministerul Sănătății și partenerii internaționali. Totodată, la evidență se află încă 40 de pacienți minori care necesită implant cohlear.
”Surditatea la copii reprezintă o problemă actuală medicală și educațională. Această dizabilitate are o repercusiune gravă asupra dezvoltării copilului. Ne propunem modernizarea acestui serviciu în continuare. În acest scop, planificăm să instruim specialiști și să implementăm tehnologii moderne, care să ne permită realizarea implantului cohlear în țara noastră”, a declarat Liliana Iașan, viceministrul Sănătății.
De implant cohlear au nevoie pacienţii care suferă de surditate. Dispozitivul are proprietatea de a transmite sunetul la creier, prin nervul acustic, sub forma unor semnale electrice. Un implant cohlear costă, în medie, 20 mii de euro.
”Implantul cohlear oferă pacienților posibilitatea de a beneficia de o viață normală. Datorită acestui dispozitiv persoanele care suferă de surditate pot auzi, vorbi și activa”, a menționat Gheorghe Rojnoveanu, prorectorul USMF ”Nicolae Testemițanu”.
Copiii cu diverse afecțiuni auditive sunt investigați la Centrul Republican de Audiologie a Clinicii Emilian Coțaga. La evidența centrului se află 1460 de copii, cu vîrste cuprinse între 1 lună și 18 ani.
Mihaela Rotari