CNAM: Numărul instituţiilor medico-sanitare private, încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, este în creştere

CNAM: Numărul instituţiilor medico-sanitare private, încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, este în creştere

Numărul instituţiilor medico-sanitare private, încadrate în ultimii ani în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), precum şi volumul de servicii medicale prestate de acestea sunt în creştere, potrivit CNAM.

Contrar afirmaţiilor făcute recent în presă de Olga Şchiopu, directorul general „Medpark”, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a contractat, în anul curent, 66 de instituţii medico-sanitare private, cu 27 mai multe faţă de 2012, când în sistemul AOAM activau 39 de astfel de instituţii.

Totodată, valoarea contractelor încheiate cu acestea a înregistrat pe parcursul ultimilor ani o majorare esenţială, de la 112 milioane de lei sau 3% din bugetul fondurilor AOAM în 2012, la aproape 300 de milioane de lei, ceea ce constituie cca 5% din bugetul fondurilor AOAM pentru 2017.

Precizăm că atât instituţiile medicale private, cât şi cele publice încadrate în sistem prestează servicii în conformitate cu prevederile Programului unic al AOAM şi contractele încheiate cu CNAM, iar volumul de servicii acoperite de asigurarea medicală obligatorie este în creştere permanentă de la an la an.

Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, CNAM este obligată să încheie contracte de acordare a asistenţei medicale persoanelor asigurate cu prestatorii de servicii medicale, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, care activează în conformitate cu legislaţia.

În acelaşi timp, tuturor participanţilor la sistem (plătitori de prime AOAM, prestatori de servicii medicale şi beneficiari de asistenţă medicală) li se asigură un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege.

Mihaela Rotari

Share