Persoanele cu HIV/SIDA din Moldova vor primi medicamente vitale în valoare de 328 mii dolari

Persoanele cu HIV/SIDA din Moldova vor primi medicamente vitale în valoare de 328 mii dolari

Primul lot de medicamente procurate de PNUD pentru programele naționale de sănătate din Republica Moldova a ajuns astăzi la Chișinău. Lotul conține preparate pentru tratamentul persoanelor cu HIV/SIDA, cu o valoare totală de aproximativ 328 mii de dolari. Acesta a fost descărcat la depozitul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile din Chișinău, de unde medicamentele vor fi distribuite către instituțiile medicale de specialitate, potrivit unui comunicat de presă.

În baza unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, PNUD s-a angajat să procure pe parcursul anului 2017, din banii alocați de la bugetul de stat, medicamente și dispozitive medicale incluse în 8 programe naționale de sănătate, cum ar fi cele destinate diagnosticării și tratamentului pacienților cu HIV/SIDA, afecțiuni oncologice, hematologice, tuberculoză, boli rare, diabet zaharat etc.

4 milioane 250 mii dolari au fost alocate pentru anul 2017 pentru procurarea medicamentelor prevăzute în respectivele programe de sănătate. Lista de medicamente, cantitățile necesare și bugetul disponibil sunt stabilite de Ministerul Sănătății, iar PNUD procură și livrează medicamentele în conformitate cu standardele organizației, folosind instrumente moderne și proceduri transparente de achiziție.

“Ministerul Sănătății, împreună cu PNUD, depun eforturi pentru a asigura populația țării cu medicamente de înaltă calitate, la preț rezonabil. Datorită acestui parteneriat, astăzi ne bucurăm de primele succese: un lot de medicamente destinat pacienților cu HIV/SIDA a ajuns deja în Moldova, iar estimările arată că după ce va fi livrată toată cantitatea de medicamente prevăzută în acest program de sănătate, am putea economisi 37% din bugetul alocat, ceea ce înseamnă aproximativ 300 mii de dolari”, a declarat ministra Sănătății Ruxanda Glavan.

În prezent, PNUD Moldova a finalizat procesul de contractare pentru furnizarea de medicamente și dispozitive medicale pentru două din cele opt programe naționale de sănătate. Toate companiile au fost selectate prin concurs, la care au avut posibilitate să participe agenți economici din țară și de peste hotare. Evaluarea și aprobarea costurilor pentru celelalte programe este în curs de desfășurare. Toate rezultatele licitațiilor, rapoartele de cheltuieli și lista de medicamente procurate sunt publice.

“PNUD dispune de o experiență considerabilă la nivel mondial în domeniul achizițiilor publice și a gestionării lanțului de aprovizionare. Mă bucur că această experiență este acum valorificată și în Republica Moldova, ceea ce va contribui la creșterea accesului pentru toți pacienții la medicamente esențiale. Totodată, vom contribui la consolidarea capacității sistemului național de sănătate și la modernizarea infrastructurii de depozitare a medicamentelor. Toate astea pentru a ne asigura că cetățenii Republicii Moldova primesc cele mai  bune medicamente, așa cum o merită”, a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Republica Moldova.

Potrivit lui Ruslan Poverga, directorul general al asociației obștești ”Inițiativa Pozitivă”,lipsa sau discontinuitatea în aprovizionare cu medicamente este o sentință la moarte pentru mii de persoane cu HIV/SIDA. “Eu, de exemplu, trăiesc cu HIV de 19 ani, datorită accesului la un tratament adecvat. Dacă nu beneficiam de asistență, cred că demult nu mai eram în viață. Asigurarea accesului la tratament este cea mai bună metodă de combatere a răspândirii HIV și o investiție temeinică pentru salvarea multor vieți”, spune Ruslan Poverga.

El mai susține că implicarea organizațiilor internaționale, așa cum este PNUD, în procesul de achiziție a medicamentelor este o soluție optimă pentru Republica Moldova, deoarece, în situația unui deficit bugetar, orice efort de a economisi timp și resurse este extrem de important pentru viața și sănătatea oamenilor. „PNUD a reușit să achiziționeze medicamentele necesare pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA în timp restrâns și la un preț avantajos și credem că acest lucru va avea un impact de durată pentru sistemul de sănătate din R. Moldova”, a menționat Ruslan Poverga.

Potrivit statisticii oficiale, în R. Moldova este înregistrat un număr de peste 11 mii cazuri de HIV. La începutul acestui an, circa 4500 de persoane primeau tratament anti-retro viral. Fără tratament medical corespunzător, virusul progresează până la stadiul de SIDA, afecțiune care, în cele mai dese cazuri, este fatală.

Proiectul “Servicii de susținere a achizițiilor pentru Ministerul Sănătății” este implementat în parteneriat cu UNAIDS (Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV / SIDA).

 

Maria Roșca

Share