Ministru: Guvernul RM apreciază înalt aportul partenerilor din Germania în procesul de realizare a politicilor economice

Ministru: Guvernul RM apreciază înalt aportul partenerilor din Germania în procesul de realizare a politicilor economice

Rezultatele preliminare ale implementării Proiectului de Consiliere a Guvernului Republicii Moldova în politici economice pentru anii 2016 – 2017, precum și prioritățile programului pentru anii 2017-2018, au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu reprezentanții Ambasadei Republicii Federale Germania în țara noastră  și Managerul de proiect GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei), potrivit unui comunicat de presă.

În opinia oficialilor germani, în rezultatul implementării Proiectului, prin elaborarea măsurilor de depășire a barierelor administrative și tehnice întâmpinate de investitori  și simplificarea cerințelor față de aceștia, au fost îmbunătățite condițiile de investiții în țară, mediul de afaceri este implicat tot mai activ în elaborarea propunerilor de reformare a domeniilor, etc.

În rezultatul eforturilor comune, la moment serviciile de promovare a investițiilor sunt consolidate, astfel că Guvernul Republicii Moldova oferă asistență bazată pe cerere pentru proiecte potențiale și actuale de investiții care creează locuri de muncă. Aceste servicii includ, pe lângă furnizarea de materiale informative orientate spre cerere, și asistență individuală a companiilor investitoare. De exemplu, la compartimentul dezvoltării capacităților MIEPO, în special prin atragerea investițiilor străine directe, s-a reușit, în perioada respectiva, crearea a circa 1900 de locuri noi de muncă, precum și deschiderea altor 4000 de locuri în viitorul apropiat.

Referindu-se la desfășurarea unor activități în viitor, a fost confirmată susținerea autorităților Republicii Moldova în desfășurarea reformelor în domeniul migrației de muncă, legislației muncii, îmbunătățirii politicii fiscale în vederea stimulării investițiilor străine, realizării programului național de industrializare a țării, etc.

La rândul său, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a menționat că Guvernul Republicii Moldova apreciază înalt aportul partenerilor din Germania în procesul de realizare a politicilor economice, deoarece implementarea acestora contribuie atât la modernizarea economiei naționale, cât și la realizarea obiectivelor asumate de țara noastră în cadrul Acordului de Asociere cu UE. ”Suportul oferit țării noastre, prin intermediul GIZ Moldova, de către Guvernul Germaniei, ne permite mai eficient și calitativ să realizăm un set întreg de reforme, care au un impact direct atât asupra economiei naționale, cât și a calității vieții cetățenilor”, a menționat ministrul Octavian Calmîc.

De menționat că, începând cu anul 1994, GIZ oferă suport Republicii Moldova. Prioritățile de cooperare sunt susținerea dezvoltării economice durabile în vederea reducerii emigrației şi a sărăciei; promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii; și promovarea micro-creditelor.

Doina Secrieru

Share