Premieră pentru RM! Ambasadorul Tudor Ulianovschi – ales într-o funcție de conducere în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului

Premieră pentru RM! Ambasadorul Tudor Ulianovschi – ales într-o funcție de conducere în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului

În cadrul Ședinței Extraordinare a Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova la Geneva, Ambasadorul Tudor Ulianovschi a fost ales, prin consens de către cele 164 State Membre, în calitate de Președinte al Comitetului pentru Balanța de Plăți, funcție de coordonare și reprezentare internațională deținută anual de către ambasadorii statelor membre ale OMC.

Potrivit unui comunicat de presă, această realizare a eforturilor întreprinse de către Misiunea diplomatică este o premieră pentru țara noastră pe parcursul celor 17 ani de activitate în cadrul OMC.

Conform grilei de clasificare a OMC, în baza importanței și responsabilității fiecărei structuri OMC, Comitetul pentru Balanța de Plăți este plasat în categoria a doua de structuri OMC. Alegerea reprezentantului Republicii Moldova pentru una din cele 14 poziții vacante pentru 2017 în cadrul OMC presupune fortificarea poziției țării noastre pe arena internațională, cu precădere în sistemul mondial de comerț.

Concursul în interiorul grupurilor regionale are loc în decembrie, procesul de consultări și negociere între Statele Membre se desfășoară în perioada ianuarie-februarie, iar procesul de alegere are loc în cadrul Consiliului General OMC în primăvara fiecărui an. Mandatul este deținut pentru un an de zile, iar în calitatea de Președinte a Comitetului pentru Balanța de Plăți, Reprezentantul RM trebuie să-și desfășoare activitatea echidistant, transparent și obiectiv față de toate Statele Membre.

Doina Secrieru

Share