Conceptul de rescriere a Codului fiscal şi a Codului vamal, dezbătut public
Ministerul Finanţelor a organizat joi consultări publice cu reprezentanţii mediului de afaceri şi grupul de lucru responsabil de rescrierea Codului fiscal şi Codului vamal pentru a discuta pe marginea proiectului Conceptului de rescriere a Codului fiscal şi a Codului vamal. Agenda de lucru a inclus subiecte care ţin de statutul conceptului, etapele de implementare a acestuia şi acţiunile ce urmează a fi realizate.
Potrivit unui comunicat de presă, la eveniment au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de business, inclusiv Asociaţia Businessului European (EBA), Camera Americană de Comerţ (AmCham), Banca Mondială, precum şi membrii grupului de lucru format din reprezentanţii Ministerului Finanţelor, a mediului de afaceri selectaţi pentru activitatea de rescriere a Codului Fiscal şi a Serviciului Fiscal de Stat.
Viceministrul Finanţelor, Iuri Cicibaba a accentuat importanţa documentului şi a mulţumit participanţilor pentru efortul depus şi a cerut deschidere şi implicare, şi în continuare pentru a respecta calendarul de acţiuni.
,,Ministerul Finanţelor va examina şi va lua în calcul propunerile enunţate de dvs. pentru a perfecţiona Conceptul”, a menţionat viceministrul Finanţelor.
În perioada imediat următoare, Ministerul Finanţelor va prezenta pentru consultări publice proiectul politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018, care se va axa pe domeniile de armonizare cu legislaţia UE a căror termen de realizare survine în acest an şi anume proiectul Codului vamal, la elaborarea căruia ministerul a beneficiat de asistenţă din partea Băncii Mondiale prin intermediul Corporaţiei de Finanţare Internaţională şi a EUBAM, precum şi proiectul armonizat a două titluri din Codul fiscal – TVA şi Accize. Aprobarea acestor documente de către Guvern se preconizează pentru luna iunie 2017, la elaborarea căruia ministerul a beneficiat de asistenţa Fondului Bunei Guvernanţe, finanţat de Ambasada Regatului Unit şi a specialiştilor din cadrul Băncii Mondiale.
Rescrierea Codului fiscal şi a Codului vamal are ca scop armonizarea legislaţiei fiscale prin prisma armonizării legislaţiei fiscale naţionale în partea ce ţine de TVA şi accize la prevederile legislaţiei Uniunii Europene, în conformitate cu calendarul stabilit în Acordul de Asociere RM-UE.
Daca VAMA va lucra si in continuare asa ca la inceputul 2017, atunci schimbati cum vreti codul vamal, doar lasa sa lucreze vama fix asa, sa aduca cite jumate de milion pe saptamina
Este nevoie ca in aceste institutii reformele sa continue, in pofida faptului ca ele deja au inregistrat unele rezultate bune, aducand in anul 2016 cu 2.7 miliarde lei mai mult la bugetul de stat decat anii precedenti
Da ce avem nevoie de un nou cod? reformele de la vamă și fisc sunt printre cele mai reușite de la noi, 2,6 miliarde de lei în plus au venit anul trecut în bugetul de stat după ce instituțiile au fost reformate