Detalii privind implementarea Convenției Minamata cu privire la Mercur în Republica Moldova

Detalii privind implementarea Convenției Minamata cu privire la Mercur în Republica Moldova

La data de 5 aprilie, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, alături de Giovanna Chiodi Moiré, reprezentantă UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) au susținut o conferință de presă dedicată ratificării Convenției de la Minamata privind mercurul și finalizării proiectului GEF/UNEP ”Evaluarea iniţială privind implementarea Convenţiei de la Minamata cu privire la Mercur în Republica Moldova”.

Potrivit unui comunicat de presă, în deschiderea conferinței, Valeriu Munteanu a menționat că Republica Moldova și-a asumat angajamentul ferm de a promova inițiativa globală de reducere a impactului mercurului asupra mediului și sănătății umane. În acest sens, la data de 30 martie 2017, Parlamentul a votat proiectul de ratificare a Convenției, iar de la 1 ianuarie 2021 va fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur. Printre activitățile realizate de către ministerul Mediului în cadrul proiectului sunt următoarele: evaluarea și cuantificarea surselor de poluare cu mercur, evaluarea cadrului legislativ și instituțional pentru prevenirea și controlul poluării cu mercur, precum și evaluarea infrastructurii de gestionare a mercurului.
Deși Republica Moldova nu produce mercur, anual, pe piața internă sunt plasate un șir de produse cu conținut de mercur, cum ar fi: tuburi fluorescente, baterii și acumulatori, dispozitive de măsurare, care, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, prezintă un risc sporit. Numai în anul 2014, pe piața Republicii Moldova au fost plasate următoarele cantități de produse cu mercur:

–       Aproximativ 2 milioane de lămpi și becuri cu conținut de mercur  (lămpi fluorescente, lămpi cu vapori de mercur, lămpi cu vapori de sodiu, lămpi ultraviolete, etc);

–       180 000 termometre medicale, majoritatea fiind procurate pentru uz casnic de către populație. Prețul unui astfel de termometru, care conține 0,8 g mercur/articol, constituie, in medie 42 lei. În schimb, alternativa fără mercur demult există și costă în jur de 80 lei;

–       Aproximativ 15 tone de baterii cu conținut de mercur.

Reducerea mercurului, în special cel din deșeuri, este cel mai eficient mijloc de a diminua emisiile în diferite medii. Pentru majoritatea produselor cu adaos de mercur, există alternative cost-eficiente fără mercur, însă, în prezent, nu există restricții privind importul anumitor categorii de produse cu mercur. Astfel, în urma ratificării Convenției de la Minamata, Republica Moldova va putea preveni traficul ilicit al produselor cu conținut de mercur.
Ministerul Mediului, în colaborare cu alte ministere, propune desfășurarea acțiunilor de pilotare în cadrul organizațiilor publice/de stat cu privire la eliminarea progresivă a anumitor tipuri de produse cu mercur și oferirea instituțiilor publice a alternativelor rentabile fără mercur sau cu conținut redus de mercur:

–   Eliminarea progresivă a termometrelor cu Hg (mercur) în centrele de sănătate publică cu alternative disponibile (costul unui termometru cu Hg este de $ 1,5, iar a alternativelor fără mercur este de $ 3-5)

–  Înlocuirea lămpilor fluorescente compacte (CFL) din cadrul instituțiilor cu LED – uri și a iluminatului stradal cu conținut de mercur cu alternative fără mercur.

–  Eliminarea produselor cu conținut de Hg prin intermediul  Centrului de gestionare a deșeurilor periculoase, care urmează să fie creat conform prevederilor art. 62 din Legea privind deșeurile, cu dotarea unei linii de demercurizare și depozitare temporară a deșeurilor de mercur.
Republica Moldova apreciază în mod deosebit cooperarea de succes cu Departamentul Substanțe Chimice al UNEP, în special aportul său de lungă durată la consolidarea managementului durabil al substanțelor chimice în țările din regiune.

Mihaela Rotari

Share