Escrocherie sub pretextul construcției unui complex locativ. Ce riscă bănuiții

Escrocherie sub pretextul construcției unui complex locativ. Ce riscă bănuiții

Trei membri ai unui grup infracțional, specializat în însușirea mijloacelor bănești încasate în baza contractelor de investiții pentru construcția blocurilor locative cu mai multe nivele, au fost reținuți de angajații Direcției de combatere a crimei organizate a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală, anunță IGP.

Potrivit materialelor de urmărire penală, în perioada anilor 2007-2015 suspecții, conducând activitatea a două societăţi comerciale, sub pretextul construcţiei complexului locativ „Palmiere şi Stele” din str. Ginta Latină 8, mun. Chişinău, au primit de la mai multe persoane fizice, sub formă de investiţii pentru locuinţe, mijloace băneşti în sumă de peste 4 milioane euro, care au fost folosiți neconform destinației, în scopuri personale, pentru restituirea creditelor contractate și altele.

O mare parte din sumele bănești au fost primite de unul din membrii grupului infracțional cu eliberarea unor recipise. Mijloacele bănești, primite în numerar, au fost depuse pe contul unei alte întreprinderi, din numele membrului grupului-fondator al întreprinderii în cauză, sub forma investițiilor personale și nu a investitorilor reali. Respectivii investitori nu dispun de careva acte confirmative cu privire la achitarea mijloacelor bănești pentru construcția apartamentelor.

În scopul camuflării acțiunilor criminale, membrii grupului infracțional au admis în mod intenționat și au favorizat înregistrarea procedurii de insolvabilitate a ambelor întreprinderi, incluzând în tabelul creanțelor a unor sume esențial micșorate față de cele transmise de persoanele fizice care au încheiat contracte de investiții. Soluția propusă de administratorul procedurii de insolvabilitate pentru a finaliza construcția primului bloc locativ a fost achitarea de către investitori a sumei de 50 Euro/1m2, în total peste 10 000 000 lei. Faptul dat constituie o povară suplimentară asupra investitorilor, care nu avea loc în cazul utilizării factorilor de decizie a întreprinderilor a mijloacelor financiare conform destinației (pentru construcția blocului locativ).

Ca urmare a acțiunilor ilegale ale persoanelor în cauză, au pătimit peste 400 de familii, care au achitat practic întreg costul apartamentului și până la moment nu au loc de trai.

În cadrul efectuării perchezițiilor, la domiciliile bănuiților și în automobilele acestora, au fost depistate și ridicate certificate de înmatriculare ale automobilelor de lux procurate din investițiile părților vătămate, ștampilele întreprinderilor afiliate, recipise de primire ale mijloacelor financiare în numerar de către fondatorii întreprinderii, bonuri și dispoziții de încasare de la investitori ale mijloacelor financiare, care nu au fost înregistrate în evidența contabilă a întreprinderii și au dus la nevalidarea creanțelor acestora în cadrul procesului de insolvabilitate, precum și alte mijloace materiale de probă care demonstrează vinovăția bănuiților.   

La 29 martie 2017, cele trei persoane bănuite de escrocherie în proporții deosebit de mari, au fost reținute pentru 72 de ore.

Actualmente se desfăşoară acţiunile necesare pentru stabilirea tuturor circumstanţelor cauzei şi a altor persoane eventual implicate în schema frauduloasă investigată.

În caz că li se va dovedi vinovăția, suspecții riscă o pedeapsă de la 8 la 15 ani închisoare.

 Dina Roșca

Share