Patru persoane, identificate de către SIS, pentru infracţiuni de justificare publică a terorismului
Ofiţerii SIS au reţinut, pe parcursul anilor 2016-2017, patru persoane, cetăţeni moldoveni şi străini, care desfăşurau activităţi cu impact asupra intereselor de securitate naţională ce constituie riscuri şi ameninţări potrivit cadrului legal în domeniul antiterorismului, potrivit unui comunicat de presă.
Persoanele au fost identificate urmare a monitorizării şi desfăşurării unui complex de măsuri informativ-operative de către Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.
Conform informaţiilor deţinute la nivelul SIS, bărbaţii, cu vârste cuprinse între 18 şi 46 de ani, au parcurs un proces rapid de auto-radicalizare şi au aderat la ideologia promovată de organizaţiile teroriste Statul Islamic şi Al-Qaida. Aceştia s-au remarcat printr-un profil religios radical, derulând activităţi de propagandă şi justificare publică a terorismului, menite să atragă alte persoane de pe teritoriul ţării spre ideologia jihadistă.
În privinţa persoanelor au fost iniţiate cauze penale sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzute de articolul 279² aliniatul (3), litera a) al Codului Penal al R. Moldova „Instigarea în scop terorist sau justificarea publică a terorismului”. Inculpaţii şi-au recunoscut integral vinovăţia şi, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, au fost atraşi la răspundere penală.
Astfel, două persoane au fost condamnate la închisoare pe un termen de 3 ani, cu ispăşirea pedepsei într-un penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe o perioadă de 4 ani. Altor două persoane le-au fost aplicate amenzi penale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, de asemenea cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe o perioadă de 2 ani.
Serviciul de Informaţii şi Securitate în calitatea sa de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist. În acest context, Serviciul continuă monitorizarea, inclusiv a spaţiului virtual naţional pentru identificarea persoanelor aflate în stadii avansate de radicalizare, pe considerente de natură jihadist-extremistă sau îndoctrinare religioasă.
Doina Secrieru
E nevoie de legea big brother! Ajustata si delimitata corect, astfel ca sa nu fie supusi monitorizarii cei care nu au incalcat nimic!
Bravo baietii de la SIS! N-am idee cine lucreaza acolo, dar ma bucur sa aud vesti bune.
Vad ca organele de drept din Moldova in fine au inceput sa lucreze, deja e pentru a doua oara cand ajungem in presa internationala dupa cazul cand au fost retinuti peste 40 politisti.
Și mlea opozițai nu vre proiectul acesta de monitorizarea internetului? Precis vor fi indentificați mai mulți dacă se votează legea asta.