Șeful SFS: Funcționarii publici vor rămâne în același număr, dar se vor reduce funcțiile de conducere

Șeful SFS: Funcționarii publici vor rămâne în același număr, dar se vor reduce funcțiile de conducere

Din 1 aprilie 2017, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) va fi reorganizat. În cadrul unei conferințe de presă, șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Serghei Pușcuța, a prezentat care va fi noua structură a SFS.

Potrivit șefului IFSP, cele 35 de Inspectorate Fiscale teritoriale vor fi comasate într-o singură administrație – Serviciul Fiscal de Stat.

„Astăzi, avem gestionate 35 de Inspectorate Fiscale cu 327 funcții de conducere. În total activează 1892 de funcționari publici ai SFS. Această abordare este dezavantajoasă. În unele raioane activitatea economică este mai mare, în altul mai scăzută. În centrele mari este mai concentrată. Plus, avem și problema cu funcțiile vacante în inspectorate. Din totalul de 1892 de funcții, 177 de unități sunt funcții vacante. Potențialul de angajare este mai mare în Chișinău și Bălți. Astfel, pentru a combate tratările neunivoce, aceste 35 de secții vor fi comasate și se creează doar Serviciul Fiscal de Stat, care va administra întreg teritoriul R. Moldova”, a spus șeful IFSP.

Funcționarii publici vor rămâne în același număr, dar se vor reduce funcțiile de conducere. „După reorganizare, cei 1892 de funcționari vor activa în cadrul a 4 Direcții generale de administrare teritorială – Nord, Centru, Sud, Chișinău. În fiecare direcție vor fi 242 funcții de conducere și, în total, se reduc 85 de funcții de conducere.

Directorul SFS va fi ales în baza unui concurs. El va fi asistat de 4 adjuncți cu funcții diferite: suport – tehnic; metodologie – ce ține de administrarea procedurii fiscale; planul de activitate – un adjunct de va ocupa de încasarea restanțelor, altul de activitatea de control și direcțiile regionale – un șef de direcție cu 2 adjuncți cu funcții diferite”, a spus Pușcuța.

În Direcțiile regionale vor fi repartizați angajați după numărul populației și cât de activi sunt agenții economici.

„Am făcut un calcul matematic, iar numărul personalului în Direcții va depinde de numărul populației și activitatea economică. Astfel, în Nord vor activa – 374 de angajați; Centru – 14 sectoare cu 408 angajați; Sud – 9 sectoare cu 222 angajați; Chișinău – 4 sectoare cu 506 angajați.

De asemenea, Direcțiile urmărire plăți în Chișinău se vor uni în una singură”, a mai spus Pușcuța. Potrivit șefului IFPS, reorganizarea s-a făcut în toate domeniile.

Astfel, au fost elaborate 28 de regulamente de activitate a subdiviziunilor, pentru cei 1892 de funcționari s-au introdus obligațiuni noi, au fost ajustate procese de lucru pentru noua structură organizatorică, softuri ajustate, acte legislative și normative revizuite și au fost create condiții pentru desfășurarea activității structurilor unificate”, a precizat Pușcuța.

Mihaela Rotari

Share