Calmîc a invitat investitorii străini pe piața din R.Moldova

Calmîc a invitat investitorii străini pe piața din R.Moldova

Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a participat la Business Forumul  pentru Europa de Est 2014, care a avut loc la Berlin la 20 noiembrie 2014.

Printre organizatorii evenimentului se enumeră Ministerul Federal al Economiei şi Energiei din Berlin şi Asociaţia Economiei Germane pentru Cooperare cu Europa de Est, care sărbătoreşte cea de-a 25-a aniversarea de la fondare. La Business Forumul pentru Europa de Est 2014 au participat reprezentanţii mediului politic, economic şi diplomatic a mai multor state.

Asociaţia Economiei Germane pentru Cooperare cu Europa de Est reprezintă cea mai mare asociaţie a întreprinderilor germane, care promovează relaţiile economice în 29 de state din Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală şi Caucazul de Sud. Membrii săi sunt marile corporaţii-lideri de pe piaţa germană, precum şi întreprinderile mici şi mijlocii.

La ediţia din acest an a “Zilei Economiei Germane” atenţia a fost focalizată  asupra statelor cu care Uniunea Europeană a semnat Acordul de Asociere: Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. În contextul evoluţiilor actuale din Europa de Est și în scopul impulsionării unei cooperări şi vecinătăți paşnice, reciproc avantajoase, în cadrul reuniunii, întreprinderilor germane au fost prezentate oportunităţile de afaceri din aceste ţări, oferite de Acordurile de Asociere semnate. Astfel, Forumul în cauză este reprezentativ pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina, acesta a oferit o platformă reușită pentru lansarea discuțiilor despre oportunități de investire și negocierea eventualelor proiecte.

În discursul său viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a prezentat beneficiile oferite de climatul investiționale existent, a încurajat partenerii străini să intervină cu fluxuri financiare pe piețele Republicii Moldova, să beneficieze de facilitățile create pentru mediul de afaceri prin perfectarea legislației naționale conform practicii internaționale, să investigheze parcurile industriale și zonele economice libere etc.

Mai mult ca atât, viceministrul Economiei, împreună cu reprezentanții altor state, a participat la discuțiile în cadrul unui panel focusat pe problemele cu care se confruntă la momentul actual Ucraina. În cadrul întâlnirii a menționat despre succesele și înfrângerile cu care s-a confruntata Republicii Moldova în cale spre semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE.

Pe lîngă cele menționate, la evenimentul în cauză au fost abordate subiecte ce țin de industria agricolă şi alimentară, economia ecologică, industrie etc.

Mihaela Rotari

Share