Prevedere: Introducerea unui titlu nou în Codul fiscal dedicat impozitului unic de la rezidenții IT parcurilor

Prevedere: Introducerea unui titlu nou în Codul fiscal dedicat impozitului unic de la rezidenții IT parcurilor

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în comun cu Ministerul Finanțelor au promovat proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative, care a fost aprobat în ședința Guvernului din 1 martie curent.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul a fost elaborat în vederea implementării Legii nr. 77 din 21.04.2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației și conține  modificări și completări la acte legislative din domeniul fiscal, precum și cel al asigurărilor sociale și medicale obligatorii care au drept scop asigurarea mecanismelor legislative necesare pentru implementarea legii menționate, în special aplicarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vînzări datorat de rezidenții IT parcurilor.

În acest sens, se propune introducerea unui titlu nou în Codul fiscal dedicat impozitului unic de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației.

Totodată, Guvernul a aprobat și remis Parlamentului pentru examinare și aprobare amendamentele necesare pentru cadrul legal aferent asigurării sociale și asigurării medicale a angajaților rezidenților IT parcurilor.

De menționat că, Legea nr. 77 din 21.04.2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației prevede o serie de facilități și stimulente pentru rezidenții IT parcurilor, cel mai important fiind impozitul unic în mărime de 7% din venitul din vînzări, care include următoarele impozite şi taxe: impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajaţi şi angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală datorate de angajaţi şi angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare şi taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule înmatriculate în Republica Moldova, datorate de rezidenţii parcurilor în conformitate cu legislaţia aplicabilă. Celelalte impozite şi taxe vor fi achitate de rezidenţii parcurilor în modul general stabilit.

Maria Roșca

Share