Ministrul Jizdan: Astăzi avem obligația morală să-i comemorăm pe eroii care și-au pus viața pe altar pentru independența țării

Ministrul Jizdan: Astăzi avem obligația morală să-i comemorăm pe eroii care și-au pus viața pe altar pentru independența țării

Astăzi,  2 martie 2017 s-au desfășurat evenimentele dedicate comemorării a 25 ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și celor căzuți în conflictul armat din stânga Nistrului, anul 1992.

Ziua comemorării a început cu depuneri de flori la placa comemorativă din incinta Ministerului, instalată în memoria poliţiştilor căzuţi la datorie.

Ulterior, potrivit unui comunicat de presă, conducerea MAI și șefii subdiviziunilor aparatului central, autoritățile administrative și instituțiile din subordinea MAI și conducerea organizațiilor obștești de veterani au participat la serviciul divin în memoria eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenții Republicii Moldova, care s-a desfășurat la Catedrala „SF. Mr. Mucenic Teodor Tridon”.

Ziua comemorării a continuat cu un marș al memoriei cu participarea conducerii MAI, veterani de război și 300 de studenți ai Academiei „Ștefan cel Mare” care au purtat fotografiile eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

Eroii conflictului armat au fost comemorați de către participanți și la Complexul memorial „Eternitate” și monumentul „Maica îndurerată”, printr-un miting de comemorare și depunere de flori la Plăcile comemorative.

„25 de ani pentru istoria universală reprezintă o clipă, pentru Republica Moldova însă acești ani sunt o maturitate. Astăzi avem obligația morală să-i comemorăm pe cei care nu mai sunt cu noi, eroii care și-au pus viața pe altar pentru independența țării. Datorită lor noi astăzi avem un nume, un tricolor, un imn. Din numele meu personal și al întregului efectiv al Ministerului Afacerilor Interne, vă doresc tutor sănătate și înțelepciune. Trăiască Republica Moldova, stat independent și suveran”, a menționat în discursul său ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă. Potrivit datelor oficiale, la conflictul armat au participat circa 29 de mii de persoane, dintre care 287 au decedat, iar în conformitate cu hotărârea Parlamentului din 26 februarie 2010, ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei.

1_29 02_7__9985939 2_51 03_7__9503011 3_44 dsc_4846 dsc_5314 img_9367

Elena Ivanov

Share