Viceprim-ministrul Bălan: Cu regret, confruntările sângeroase nu au putut fi evitate, iar astăzi trăim într-o ţară dezbinată

Viceprim-ministrul Bălan: Cu regret, confruntările sângeroase nu au putut fi evitate, iar astăzi trăim într-o ţară dezbinată

 La 28 februarie, Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a participat la lansareacărţii „Omagiu şi recunoştinţă” (ediţie revizuită) în memoria eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul de Cultură şi Istorie Militară şi face parte din acţiunile prevăzute în Planul manifestărilor dedicate comemorării a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

 Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul evenimentului, Vicepremierul Gh. Bălan a ţinut un discurs în faţa unui grup de militari, combatanţi şi membri ai familiilor celor care au luptat pentru independenţă. În alocuţiunea sa Gh. Bălan a mulţumit celor prezenţi pentru curaj şi dăruire pentru patrie. Totodată,Vicepremierul a afirmat că autorităţile şi partenerii de dezvoltare s-au activat la maxim pentru a identifica o soluţie viabilă a conflictului transnistrean.

 „Cu regret, confruntările sângeroase nu au putut fi evitate, iar astăzi trăim într-o ţară dezbinată, cu o parte din teritoriu sub ocupaţie şi în afara controlului constituţional, dar, în speranţa că procesul de modernizare şi apropierea de Uniunea Europeană va permite crearea unui climat favorabil pentru reglementarea conflictului în interesele cetăţenilor din R. Moldova” – a menţionat Gh. Bălan.

 De asemenea, Vicepremierul a făcut referire şi la situaţia din ţara vecină:Suntem martorii unui scenariu similar care se repetă în zilele noastre în estul Ucrainei. Şi acolo zilnic se luptă pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea ţării” .

 Viceprim-ministrul a mulţumit autorilor cărţii „Omagiu şi recunoştinţă” pentru efortul depus la scrierea acesteia, menţionând că lucrarea se înscrie în categoria materialelor ce reflectă date concrete despre persoane care şi-au dat viaţa pentru ţară, precum şi conţine aspecte istoriografice bine documentate.

 „Cartea este utilă pentru a oferi generaţiei tinere informaţii despre ce s-a întâmplat în 1992 pe Nistru şi cine au fost eroii pe care astăzi îi comemorăm. Este bine să fie scrise cuvinte pentru fiecare bravă persoană în parte. Nu avem dreptul de a trece sub uitare acele nume care, prin ceea ce au făcut, au demonstrat că Republica Moldova are o cale a sa de dezvoltare şi au adus jertfa supremă ca noi cei de azi să trăim liberi” – a conchis Gh. Bălan.

 Ulterior, Viceprim-ministrul împreună cu reprezentanţii Ministerului Apărării a R. Moldova au înmânat invalizilor şi familiilor participanţilor decedaţi în acţiunile de luptă, ajutoare materiale unice, exemplare de carte „Omagiu şi recunoştinţă” şi timbre comemorative personalizate.

 Amintim că, potrivit Planului manifestărilor dedicate comemorării a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, pe 2 martie vor fi organizate servicii divine în catedralele şi bisericile din ţară şi se va desfăşura Marşul Memoriei din Piaţa Marii Adunări Naţionale către Complexul memorial „Eternitate”, la monumentul Maica Îndurerată, unde va avea loc un miting de comemorare a eroilor căzuţi, iar, în mai multe localităţi urmează să fie instalate plăci comemorative şi să fie redenumite străzi în memoria eroilor căzuţi.

Maria Roșca

 

Share