Monica Babuc și Daniel Ioniță au efectuat o vizită de lucru pe șantierul de restaurare a edificiului Sălii cu Orgă din Chișinău (Foto)

Monica Babuc și Daniel Ioniță au efectuat o vizită de lucru pe șantierul de restaurare a edificiului Sălii cu Orgă din Chișinău (Foto)

Ieri, 23 februarie, ministrul Culturii Monica Babuc și ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, au efectuat o vizită de lucru pe șantierul de restaurare a edificiului Sălii cu Orgă din Chișinău, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul vizitei, ministrul Culturii Monica Babuc a punctat acțiunile întreprinse în vederea restaurării acestui important obiectiv de patrimoniu, subliniind contribuția Guvernului în valoare de 9 mln lei, până la oferirea grantului de către Guvernul României în acest scop. “Grantul României, pentru care suntem extrem de recunoscători și transmitem Guvernului român și poporului român recunoștința noastră, va contribui semnificativ la restaurarea Sălii cu Orgă”, a afirmat Monica Babuc.

La rândul său, E.S. Daniel Ioniță a menționat că acest obiectiv este o parte a unui complex de acțiuni pe care Guvernul României le desfășoară în Republica Moldova. Oficialul a declarat că aceste acțiuni urmăresc în esență obiective importante, referindu-se la susținerea parcursului european al Republicii Moldova, dar și la consolidarea capacității instituționale a țării noastre. “Cultura este poate cea mai bună modalitate prin care unim oamenii și un astfel de edificiu va aduce cu siguranță o contribuție esențială în acest sens”, a afirmat ambasadorul României la Chișinău.

Proiectul de restaurare a edificiului Sălii cu Orgă este realizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, grație grantului de un milion de euro acordat de către Guvernul României, în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Conform memorandumului de înțelegere, suma oferită de către Guvernul României a fost destinată pentru realizarea primei etape a lucrărilor de restaurare a Sălii cu Orgă, inclusiv, restaurarea și reabilitarea spațiilor și rețelelor inginerești din demisolul clădirii, fațadelor, acoperișului și cupolei. Având în vedere necesitatea elaborării unui proiect integral privind restaurarea Sălii cu Orgă și ținând cont de particularitățile procedurilor de achiziții, termenul implementării acestui proiect a fost stabilit până la 30 iulie 2017.

Pe parcursul anilor 2015-2016 a fost elaborată documentația de proiect necesară pentru executarea lucrărilor de restaurare: Proiectul privind reparația capitală/ restaurarea demisolului și parterului Sălii cu Orgă; Proiectul privind restaurarea exteriorului edificiului Sălii cu Orgă (fațade, acoperiș cupolă); Proiectul privind reabilitarea rețelelor inginerești (apeduct, canalizare, energie electrică, termoficare, sistem securitate, antiincendiu). Proiectantul general al lucrărilor este Arhstudio Cub SRL.

În paralel, în perioada anilor 2015-2016, ținând cont de complexitatea edificului, conform graficului stabilit, au demarat lucrările practice de executare a proiectului de restaurare a Sălii cu Orgă. Antreprenorul general al lucrărilor de execuție a fost selectat grupul de companii ISICON SRL (Iași, Romania) – Acar-Construct SRL (Republica Moldova). În perioada indicată, conform programului aprobat, lucrările de execuție s-au axat pe demisol, fundații, fațade și acoperiș. La demisol au fost realizate lucrări în proporție de circa 70%, inclusiv, desfacerea și consolidarea pereților pardoselilor și tavanelor; termo și hidroizolarea pardoselilor, betonarea acestora; restaurarea și reabilitarea zidăriei; curățarea și restaurarea tavanelor. La exteriorul edificiului au fost realizate lucrări în proporție de circa 60%, inclusiv, consolidarea fundațiilor edificiului; curățarea, reabilitarea și restaurarea tencuielilor pereților; reconstrucția acoperișului.

Către sfârșitul anului 2016 din asistența financiară acordată de către Guvernul României au fost executate lucrări în mărime de 493158,0 EURO (49,9%).

Etapa finală a implementării proiectului de grant cuprinde perioada ianuarie-iulie 2017 și prevede instalarea rețelelor inginerești (apeduct, canalizare, energie electrică) și finalizarea lucrărilor de reabilitare a spațiilor la demisolul edificiului, iar la exteriorul edificiului: finalizarea acoperișului, restaurarea cupolei și fațadelor.

În a doua jumătate a anului 2017 lucrările de restaurare vor continua în baza cofinanțării din resurse bugetare ale Ministerului Culturii. Pentru finalizarea lucrărilor programate pentru anul curent din bugetul de stat sunt alocate 13,860 mln lei MD (600 mii EURO).

Etapa finală a restaurării Sălii cu Orgă este preconizată pentru anul 2018, eventual 2019 și va cuprinde restaurarea parterului, mobilierului, instrumentului muzical și a compozițiilor sculpturale de pe edificiu. Costul estimativ a acestor lucrări conform documentației de proiect este de circa 1,5 mln Euro.

Edificiul Sălii cu Orgă, monument de arhitectură și istorie, cu valoare de patrimoniu, a fost dat în exploatare în anul 1901. Construcția se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola şi grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică aparte. Până în anul 1974, clădirea a găzduit  Banca de Stat. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu pe 15 septembrie 1978 în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă din Chişinău.

Mihaela Rotari
Share